Forrósodik a levegő, súroljuk majd a 40 fokot

DBZOL20220720008
2022.07.21. 06:07
Csütörtökön csapadékmentes, napos idő várható; a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között alakul. A vörös kód is életbe lép reggel 8 órától.

Csütörtökön jobbára derült, napos idő várható, legfeljebb kevés fátyolfelhő lehet az égen. Csapadék nem lesz. A légmozgás általában gyenge vagy mérsékelt marad, de a Tiszántúlon időnként lehetnek élénk széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között várható.

csüt.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az egész ország területén készülni kell, az Országos Meteorológiai Szolgálat 12 megyére adott ki másodfokú és 7 megyére elsőfokú figyelmeztetést a rekkenő hőség miatt.

hőség.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 18 fok között várható, a hidegre érzékeny helyeken alacsonyabb, a vízpartokon, belterületeken magasabb értékeket is mérhetnek.

Életbe lépett a vörös kód

Figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárási előrejelzésére és az országos tiszti főorvos hőségriasztására, a Belügyminisztérium 2022. július 21., csütörtök reggel nyolc órától 2022. július 25., hétfő este nyolc óráig a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül kiadta a vörös kód figyelmeztetést

A vörös kódnak két fontos célja van: felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli időjárási helyzetre, illetve a speciális eljárásrend alatt a diszpécser jelzése alapján a szociális szektor minden intézményének ellátási formájától, ellátási területétől és férőhelyszámától függetlenül kötelező fogadnia az intézménybe érkező hajléktalant.

(Borítókép: Járókelők hűsölnek egy szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)