A DK szerint Orbán Viktor beteg – így reagált az ellenzék a tusványosi beszédre

DSC7142
2022.07.23. 13:23
Beteg embernek nem tanácsot adunk, hanem gyógyszert – így reagált a Demokratikus Koalíció Orbán Viktor tusványosi beszédére. Cikkünkben összegyűjtöttük az ellenzéki pártok és politikusok véleményét a kormányfő gondolatairól.

Amint arról beszámoltunk, két év kényszerszünet után ismét beszédet mondott Orbán Viktor a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pódiumán. A kormányfő a Magyarország elé tornyosuló kihívásokról, az európai egység repedezéséről, a háborúról, az energiahiányról és a migrációról is beszélt egyebek mellett. Az ellenzéki pártok és politikusok pedig menetrendszerűen reagáltak a miniszterelnök szavaira.

A Demokratikus Koalíció Orbán Viktor tusványosi beszédére azonnal és rendkívüli tömörséggel felelt. Közleményükben – melyet a párt ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba is megosztott – egyetlen mondatot írtak:

Beteg embernek nem tanácsot adunk, hanem gyógyszert.

Jakab Péter, a Jobbik képviselője szerint a miniszterelnök mai székelyföldi beszédéből az derült ki, hogy Magyarországnak nincs valódi miniszterelnöke, illetve hogy Orbán a világ összes bajára tudja a megoldást, épp csak a magyarok bajait nem tudja megoldani. 

A Jobbik volt elnöke úgy látja, Orbán szerint nem az a valódi probléma, hogy a rezsi nő, a forint gyengül, az árak emelkednek, hanem Brüsszel, Soros meg a Nyugat, amelyik nem tudja, hogy az apa férfi, az anya meg nő. A politikus álláspontja szerint a magyarok ma arra a kérdésre vártak volna választ, hogy lesz-e ősszel kenyér a fűtött lakásban. Erre ma Magyarország miniszterelnöke nem tudja a választ. 

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője Orbán Viktor beszédéből a multinacionális vállalatok háború miatti extraprofitjának ügyét emelte ki, feltéve a kérdést, hogy

ha ezzel problémája van, akkor miért védi minden erejével a Magyarországon adót egyáltalán nem fizető külföldi nagyvállalatokat? Miért az a kormány egyetlen gazdaságpolitikai állítása a válságban, hogy a recesszió árát a sminkes, a futár, a szociális dolgozó és a pedagógus fizesse meg, ne a Mol vagy a Mercedes? 

A zöldpárt politikusa azt viszont üdvözölte, hogy Orbán Viktor kimondta végre: le kell szakadni a gázfüggőségről. Ungár szerint ezzel kapcsolatban erősítené a miniszterelnök szavahihetőségét, ha már holnap elindulna az épületszigetelési program, feloldanák a szélenergia tiltását, és bevezetnék a klímabérletet.

A Momentum közleményében úgy fogalmaz:

Orbán Viktor ismételten megmutatta, hogy nem ért máshoz, csak uszításhoz és hergeléshez, miközben olyan valós problémákkal kellene foglalkoznia, mint a magyar emberek megélhetése és az országunkat sújtó szociális válság.

A párt szerint a magyar miniszterelnök mai tusványosi beszédében ismételten embert ember ellen uszított, hergelt szövetségeseink ellen, de a katatörvény károsultjait vagy a rezsiemelést nem hozta szóba.

Az MSZP európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István a közösségi oldalán úgy kommentálta a beszédet: Orbán tizenkét évnyi korlátlan hatalom után is csak azt tudja mondani: még kér egy kis időt, hogy mindenkinek jó legyen… Közben egyre távolabb kerülünk Európától.

A Fidesz frakciójának közleménye szerint a miniszterelnöki beszédet kommentáló baloldali pártok Gyurcsány Ferenc zsoldjában állnak.

(Borítókép: Orbán Viktor Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)