Heteken belül megérkezhet Magyarországra a majomhimlő elleni vakcina

2022-07-15T171649Z 3642090 RC2GCV9YNULP RTRMADP 3 HEALTH-MONKEYP
2022.07.24. 20:30
Heteken belül megérkezhet Magyarországra a majomhimlő elleni védőoltás, amit lakosságarányosan osztanak szét az uniós tagállamok között, így először a fertőzésben leginkább érintett országok kapják meg.

Magyarországon május végén jelentették az első majomhimlős fertőzöttet, a legutóbbi adatok szerint már harmincháromra nőtt a betegek száma. Az első magyar fertőzött egy 38 éves férfi volt, aki enyhe tünetekkel három hétre házi karanténba került, ott vészelte át a betegséget. 

Szlávik János korábban arról beszélt, a majomhimlő Európában terjedő változata önmagában nem életveszélyes, súlyosabb tüneteket esetleg egy elfertőződött seb tovaterjedése válthat ki, ami vérmérgezést is okozhat. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a majomhimlőjárvány nagymértékű terjedése miatt. A betegség következtében eddig öten haltak meg, de 75 országban már több mint 16 ezer esetet jelentettek.

A WHO szerint a fertőzés terjedésének kockázata globálisan mérsékelt, míg Európában magas. Továbbá a nemzetközi terjedés veszélye is fennáll.

Rusvai Miklós elmondta: számos országban visszavezetik a fekete himlő elleni oltást, amelyet gócoltással beadnak azoknak, akik igazoltan fertőzöttek voltak, vagy a velük érintkezőknek. 

A vakcinák heteken belül megérkezhetnek Magyarországra – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az RTL Híradóval. A védőoltást lakosságarányosan osztják szét a tagállamok között, először a leginkább érintett országok kapják majd meg. 

Az Európai Unió eddig több mint 100 ezer dózist vásárolt a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat által gyártott Imvanex vakcinából, valamint az amerikai Siga Technologies vállalat Tecovirimat nevű vírusellenes gyógyszeréből.

(Borítókép: Eduardo Munoz / Reuters)  • Tippek
  • Hírek