Meggyengített vészhelyzeti tervet fogadott el az EU, Magyarország ellenezte

GettyImages-1242012012
2022.07.26. 10:06
A DPA német hírügynökség már a reggeli órákban úgy értesült, hogy az EU-tagállamok elfogadták azt a vészhelyzeti tervet, amely a gázfelhasználás csökkentéséről szól. A hivatalos megerősítésre azonban egészen koradélutánig kellett várni, Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint a megállapodás megmutatja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Európa egységes maradt Moszkva legutóbbi gázkiszorításaival szemben. A Reuters jelentése szerint Magyarország volt az egyetlen tagállam, amely a megállapodást ellenezte.

Mint ismert, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke július 20-án jelentette be, hogy az uniós testület új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. Az Európai Bizottság konkrétan arra kérte a tagállamokat, hogy augusztustól kezdve nyolc hónap alatt csökkentsék 15 százalékkal a gázfelhasználást, az EU ugyanis attól tart, hogy a tél beállta előtt nemcsak a gáztárolók kapacitásának feltöltése, hanem a hidegebb hónapokban a további ellátás biztosítása is nehézségekbe ütközhet.

A javaslatról kedden tárgyaltak az energiaügyi miniszterek Brüsszelben, Szijjártó Péter reggeli Facebook-posztjában azt írta: „csak ne rontsunk tovább a helyzeten”. 

A DPA német hírügynökség szintén kedd reggel diplomatákra hivatkozva arról számolt be Twitteren, hogy a tagállamok elfogadták azt a vészhelyzeti tervet, mely földgázfogyasztás önkéntes, 15 százalékos csökkentését írja elő. 

A hivatalos megerősítésre egészen koradélutánig kellett várni, a Reuters cikkéből pedig az is kiderült, hogy mit jelent az önkéntes csökkentés. Mint írták, az Európai Unió tagországai valójában egy meggyengített vészhelyzeti tervet hagytak jóvá, ami azt jelenti, hogy ellátási vészhelyzet esetén a megszorításokat kötelező érvényűvé lehetne tenni, de a tagállamok megállapodtak abban, hogy számos országot és iparágat mentesítenek, miután egyes kormányok ellenálltak az EU eredeti javaslatának, amely minden országra kötelező érvényű 15 százalékos csökkentést írt elő.

Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint a most elfogadott megállapodás megmutatja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Európa egységes maradt Moszkva legutóbbi gázkiszorításaival szemben.

Nem fogsz szétválasztani minket

– mondta Habeck.

A Reuters beszámolója szerint Magyarország volt az egyetlen ország, amely ellenezte a megállapodást – közölte két uniós tisztviselő.

Szijjártó Péter közösségi oldalán úgy fogalmazott: „A kormány célja, hogy Magyarország lokális kivétel legyen a kontinentális válságban és ezért ma újabb lépéseket tettünk”.

Kadri Simson: Ez a bölcs stratégia

A Gazprom orosz gázipari óriásvállalat bejelentése, miszerint a héten tovább csökkenti az Európába irányuló szállításokat, politikai indíttatású – mondta kedden Kadri Simson, az Európai Unió energiapolitikai vezetője, aki vitatta a vállalat állítását, miszerint azért csökkentette a szállítást, mert le kellett állítani egy turbina működését.

Tudjuk, hogy erre nincs technikai ok. Ez egy politikailag motivált lépés, és erre fel kell készülnünk. És pontosan ezért bölcs stratégia a gázigényünk megelőző csökkentése

– mondta Simson az uniós országok energiaügyi minisztereinek brüsszeli találkozójára érkezve.

Simson hozzátette, hogy a miniszterek várhatóan megegyezésre jutnak a sürgősségi uniós szabályokról, amelyek előírják az országok számára, hogy csökkentsék a gázfogyasztást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebookra feltöltött videójában azt mondta, hogy a 15 százalékos csökkentésre vonatkozó terv jól mutatja, hogy „nem abban az országban van energia-vészhelyzet, amire az EU kivetette a szankciókat, hanem nálunk, akik kivetettük a szankciókat”.

(Borítókép: Ursula von der Leyen 2022. július 20-án Brüsszelben. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)