Hamarosan elérheti a kritikus szintet a Velencei-tó vízállása

D SOS20130803002
2022.07.26. 14:52
Órái vannak hátra a Velencei-tónak, és beáll a valaha mért legalacsonyabb vízszint.

Ha a napi egy, kánikulában másfél centiméteres párolgást és vízszintvesztést vesszük alapul, akkor 24 órán belül beállhat az az állapot, ami – legalábbis amióta valaha hivatalos mérés történik a tónál – eddig csak egyszer, 1949-ben következett be, azóta ezt az értéket határozzák meg a Velencei-tó legalacsonyabb vízállásának – írja a FEOL Fejér Megyei Hírportál. 

Ez a kritikus szint a 63 centiméter.

A pillanatnyi állapot azt mutatja, hogy bár a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének halőrei az elmúlt kánikulai napokban tapasztaltak némi halhullást, ezt semmiképpen nem lehet tömeges pusztulásnak nevezni, ezért az erre vonatkozó vészjóslások egyelőre koraiak. 

A vízügy szakemberei egy stabil vízforgató berendezést üzemeltetnek a velencei oldalon, kettő pedig mozog a vízterületen, további kettőt kedd hajnalban üzembe helyeztek a MOHOSZ dinnyési kirendeltségének központjában.

A halpusztulást ezzel talán meg lehet előzni, a vízszint további csökkenését azonban nyilvánvalóan nem. 

Riasztó, hogy a folyamatnak még a vízügyi szakma sem látja a végét, miközben a halgazdálkodással foglalkozó, lényegében ugyanabban a csekély csapadékban és vízgyűjtő területben bízó halastavak fenntartói is visszaszámlálnak már.

(Borítókép: Soós Lajos / MTI)