Megrepedt egy veszélyeshulladék-tározó gátja, kifolyt a szennyvíz Lőrincinél

2022.07.26. 17:09
Megrepedt egy tározó gátja a Heves megyei Lőrinci határában a veszélyes hulladékok ártalmatlanításával is foglalkozó cég telephelyén. A tározóból iszapos szennyvíz folyt ki, amely a gát környékén és a Zagyva folyó gátja mellett is szétterült.

A helyiek beszámolója szerint a gát a rendkívüli szárazság miatt repedhetett meg, ami miatt hétfőn kifolyt az ott ártalmatlanításra váró veszélyes hulladék. A cég még aznap jelezte a szivárgást az érintett természetvédelmi, környezetvédelmi és katasztrófavédelmi hatóságoknak – írja a Heol.hu Heves megyei hírportál.

A cég közleménye szerint az egykori lőrinci hőerőmű pernyehányó gátjának a szivárgását hétfőn, a délelőtti órákban észlelték. Mint írják, a nagy szárazság következtében megrepedt gát belső szigetelésén keletkezett sérülés miatt tudott távozni a szabadba a szennyvíziszap.

A cég a szükséges hatósági bejelentéseket azonnal megtette, és a bejelentéssel egy időben munkatársaik beavatkozásának köszönhetőn meg tudták akadályozni, hogy további szennyvíz jusson ki a területről.

A lapnak eljutatott közleményben kiemelték: a hiba elhárítása, valamint a jövőbeni intézkedések meghozatala a szakhatóságok bevonásával jelenleg is tart. A szennyvíz útját a cég munkatársai gátakkal elterelték. Ami kifolyt, azt visszaszivattyúzzák a telephelyre.