Budaörs is belerokkanhat a rezsiváltozásba

DBZOL20180311015
2022.07.27. 08:48
Wittinghoff Tamás szerint ha Budaörs kikerül a rezsicsökkentésből, százmilliókkal szállhat el a költségvetés. A polgármesterrel beszélgettünk a város jelenlegi helyzetéről és kilátásairól.

A budaörsi polgármester mosolya mostanában nem túl őszinte. „Az a legnagyobb baj, hogy már a saját bevételeink egy részével sem rendelkezünk, és itt elsősorban a szolidaritási hozzájárulásra gondolok” – mondta érdeklődésünkre Wittinghoff Tamás.

A városvezető hozzáteszi, ezen felül most még amiatt is fő a fejük, hogy miből gazdálkodják ki azokat a pluszköltségeket, amelyek akkor szakadnak a nyakukba, ha a település kikerül a rezsicsökkentés kedvezményezettjei közül.

Kezelhetetlen helyzet

A legderűlátóbb jóslata szerint kezelhetetlen helyzet előtt állnak, hacsak valami csoda nem történik. A napokban zajlott le egy közbeszerzési eljárás, amelynek keretében szolgáltatóktól kértek árajánlatokat. Wittinghoff Tamás megdöbbent, amikor azzal szembesült, a jelenlegi árak hat-nyolcszorosát kellene fizetniük. Ráadásul a kontraktusokat egy éven belül fel sem bonthatnák, még akkor sem, ha kedvezőbbé válik a piaci helyzet. De nem kötnek szerződést egyelőre senkivel, mert a megemelkedő költségekre nincs fedezetük.

A város számos közintézményt, óvodákat, bölcsődéket, művelődési intézményeket üzemeltet. 

Példaként említi az uszodát, aminek az energiaköltsége eddig is hatalmas volt. Ha az önkormányzat kikerül a rezsicsökkentés alól, akkor csak az itt keletkező áramszámla több mint százmillió forinttal emelkedik meg éves szinten.

A megoldásokat egyelőre keresik. A polgármester megítélése szerint ebben az időszakban kellene félretolni igazán az egyéni érdekeket és az önkormányzatoknak egységesen összefogva fellépni, de erre Wittinghoff Tamás szerint kevés az esély, nincs elég akarat a szolidaritásra.

Rezsicsökkentett csőtörés

A közelmúltban azzal került a köztudatba Budaörs, hogy csőtörés miatt napokig ömlött a víz a település utcáin. Nem azért, mert nem jelentették a problémát a szolgáltató felé, hanem azért, mert kapacitáshiány miatt rangsorolni kellett a vízműveknek és Budaörsre csak napok múlva jutottak el.

Wittinghoff Tamás szerint ennek az oka részben a rezsicsökkentésben keresendő.

A szolgáltatók árképzésében meg kell jelennie az amortizáció okozta és a felújításra szánt költségeknek – mondja Budaörs polgármestere.

A rezsicsökkentés miatt a szolgáltatók ezeket évek óta alig tudják kigazdálkodni. Emiatt számos helyen maradnak el a szükséges felújítások, hálózatkorszerűsítések. A csatornarendszerek terhelése folyamatosan nő, a polgármester szerint az a csoda, hogy csak ennyi csőtörés volt az országban.

Szóba kerül az is, menekülőút lehet a jövőben megemelkedő rezsiköltségek elől a napelemek telepítése. Wittinghoff Tamás szerint ez is csalóka. Mert szép dolog, ha egyre többen térnek át a napenergiára és termelik vissza a felesleget a hálózatba. Csakhogy a sok helyen szintén korszerűsítésre váró hálózatok a megemelkedett terhelést egy ponton túl már nem fogják elviselni.

Sokan akadnak fenn a szociális hálón

„Budaörsöt szokás úgy emlegetni, hogy itt az átlagosnál jobb módban élő emberek élnek” – mondja Wittinghoff Tamás, de ez is csak a lakosság csekély hányadára igaz. A legtöbben a városban ahhoz a középréteghez tartoznak, akik jelenleg még többé-kevésbé ki tudják gazdálkodni a megélhetési költségeiket. Az élelmiszerárak fokozatos növekedése miatt azonban ez érezhetően egyre többeknek nehézséget okoz.

Az emberek általában szemérmesek, szeretik titkolni, ha anyagi problémáik vannak, de az utóbbi hónapokban egyre többen jelennek meg a támogatást kérők körében, akik eddig nem voltak a látóterünkben – mondja Wittinghoff Tamás.

(Borítókép: Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere 2018. március 11-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)