Chipset hívtak vissza, káros lehet az idegrendszerre

2022.07.28. 18:04
A Rossmann visszahívja a 125 gramm kiszerelésű enerBiO Tortilla Chips tengeri só, illetve enerBiO Tortilla Chips paprika elnevezésű termékeket.

Tropánalkaloid-szennyezettség miatt a Rossmann Magyarország Kft. visszahívja a 125 gramm kiszerelésű, enerBiO Tortilla Chips tengeri só, illetve enerBiO Tortilla Chips paprika elnevezésű termékeket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján csütörtökön.

Hozzátették, valamennyi minőségmegőrzési idejű és tételszámú termék érintett az ügyben, ezért a Nébih kéri a vásárlókat, hogy ezeket a chipseket ne fogyasszák el.

A visszahívott enerBiO Tortilla Chipsek a Rossmann üzletekbe visszavihetők.

A Nébih oldalán olvasható tájékoztatás szerint a tropán alkaloidok például: nadragulya, beléndek, csattanó maszlag, illetve kokacserje családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatók, így a magban is. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarításánál, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

enerbio tortilla so paprika
Fotó: Nébih