Hosszú vitát zárhat le a vasárnapi népszavazás

BFALU20220314053
2022.07.30. 07:28
Vasárnap a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítésről helyi népszavazáson dönthetnek a választópolgárok.

A tatai referendum három kérdést tartalmaz:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20.)) és helyi építési szabályzata (38/2005. (XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?”

120 szobás szálloda lenne

„A várhatóan ötcsillagos besorolású Avalon Lake Tata szálloda 120 szobás, stílusában Tata építészeti örökségéhez illeszkedő, a természetes és épített környezeti adottságokat maximálisan figyelembe vevő fejlesztés lesz” – olvashattuk az Avalon szállodalánc beruházás nevű Facebook-oldalon még 2020 májusában.

Azt is hangsúlyozták, hogy „az előzetes, nem megalapozott híresztelésekkel szemben” az Öreg-tó továbbra is körbejárható marad, a szálloda magassága nem éri el a 19 métert, a parkolás mélygarázsban történik majd, a létesítmény pedig semmilyen perspektívából sem takarja ki az Eötvös Gimnázium történelmi épületét.

A mintegy 25 milliárd forint összértékű beruházásról elmondták azt is, hogy legalább 120 munkahelyet teremtene és évi százmilliós összadóbevételt hozna Tatának. Az Avalon tervei között szerepelt, hogy a leendő hotel melletti játszóteret felújítanák, az egykori erdei tornapályát átalakítanák és modernizálnák, a szintén felújítandó lóistálló műemlék épületét – ami étteremként funkcionálna – a wellness részleghez hasonlóan látogathatóvá tennék a tataiaknak.

Megvédenék a partot

„Védjük meg Tatán az Öreg-tó partját attól, hogy egy gigantikus beruházás visszafordíthatatlan tájsebet ejtsen a Natura 2000 és Ramsari területen, műemlékvédelmi, tájképvédelmi, örökségvédelmi, hidrológiai védettségű területen” – ezt már a STOP Avalon Tata Facebook-oldalán olvashatjuk. A Védd a partot szlogennel futó szállodaépítés-ellenes népszavazási kampányt a STOP Avalon Tata és a TETT (Tegyünk Együtt Tudatosan Településünkért) viszi.

Az Öreg tavat védő civileket a Greenpeace Magyarország is bemutatta, itt szintén részletezték a beruházással kapcsolatban felmerült aggályaikat. Arra hívták fel a figyelmet, hogy ősszel több tízezer vadlúd pihen a tavon, ami Európa-szerte egyedülálló jelenség, mert az Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz, „emiatt itt fantasztikus lehetőségünk van arra, hogy megfigyeljük az egyébként elég óvatos vadludakat. A terület ezért a Ramsari egyezmény védelme alatt áll”.

Hozzátették azt is, hogy „az évekig tartó építkezés zaj- és porszennyezése, a megnövekvő forgalom, a Natura 2000 védelem alatt álló zöldterületeket is érintő útépítések komoly természetvédelmi aggályokat vetnek fel, emellett a beruházás táj- és városképi, örökségvédelmi szempontból problémás”.

A városban kisebb plakátháború is kitört, a három igenre buzdító kampányelemek közül néhányra „Go Avalon Go” matricákat ragasztottak, a STOP Avalon Tata oldalán ezután nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki információval tudja segíteni a nyomozóhatóságot a tettes(ek) kilétének megállapításában.

Mit szól ehhez a polgármester?

A tatai városvezetésnél arról érdeklődtünk, hogy az önkormányzat támogatja-e a beruházást. Michl József polgármester lapunknak küldött válaszában leszögezte:

Mint azt már többször is elmondtam, a korábban tervezett beruházás régóta nincs napirenden. Így a kérdés sem aktuális.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy van-e építési engedély a beruházásra, a kormánypárti polgármester kifejtette: „Azt nem tudom, hogy úgy általában van-e bármire. Ami biztos, hogy a korábban bemutatott terveikre vonatkozóan ez teljességgel kizárt, hiszen a jogszabályi környezet, sem teszi ezt lehetővé. A Helyi Építési Szabályzat ezen területre vonatkozóan ugyanis nem változott, és nem is fog”.

A társadalmi egyeztetésre vonatkozó kérdésünkre részletezték, hogy minden lehetőséget biztosítottak a népszavazás és az azt megelőző társadalmi, szakmai viták lefolytatására, válaszoltak közel 1500 levélre, szakmai kerekasztal-beszélgetéseket szerveztek, kilenc lakossági fórum volt közel 46 órában, 153 felszólalóval, ebből hetet élőben közvetítettek a helyi televízióban és a városi Facebook-oldalon. A beruházónak 105 észrevételt küldtek az általa megrendelt szakmai dokumentumokra, és lefolytatták a Helyi Építési Szabályzat felülvizsgálatával kapcsolatos partnerségi egyeztetéseket.

Michl József egyébként nem vesz részt a népszavazási kampányban.

Kérdéseinkkel kerestük az Avalont is, a következő választ kaptuk: „Az Avalon Center Kft. tiszteletben tartja a népszavazás demokratikus intézményét, így nem szeretnénk nyilatkozatunkkal befolyásolni azt”.

(Borítókép:  Faludi Imre / MTI)