Ujhelyi kormányfőt cserélne, szerinte Orbán tehertétellé vált

2022.07.31. 09:58
Az MSZP európai parlamenti képviselője úgy véli, a Fideszben biztosan van olyan, aki képes lehet békét teremteni Európával. Ujhelyi István nyílt levélben kéri a nagyobbik kormánypárt közösségét arra, hogy jelöljön új kormányfőt a sorai közül.

„Orbán Viktor tehertétellé vált. Az elmúlt időszak világosan és egyértelműen megmutatta, hogy a jelenlegi kormányfő képtelen békét teremteni és megállapodásra jutni az Európai Unióval. Több mint tizenöt hónapja nincs megállapodás a Magyarországnak járó, több mint hatezer-milliárd forintnyi helyreállítási forrásról, a jogállamisági eljárások élesedése miatt pedig valós veszélybe került a következő évek uniós költségvetéséből nekünk járó további tizenháromezer-milliárd forintnyi támogatás is. Az már bizonyos, hogy a Fidesz-kormány elmúlt évtizedes dúlása és Európa-ellenes harca miatt valamennyi összeget zárolni fog az Unió, csak az a kérdés, hogy mennyit és milyen hosszan” – olvasható Ujhelyi István szombaton közölt nyílt levelében.

Az MSZP EP-képviselője szerint ezzel a kormány is pontosan tisztában van, „hiszen Brüsszel tételesen tájékoztatta erről a tárgyalások során, a Fidesz csak a magyar nyilvánosság előtt titkolja ezt az információt”.

A szocialista politikus azt írta: egyetlen elveszített eurócent is súlyos veszteség Magyarország számára, különösen akkor, ha ennek oka tulajdonképpen egyetlen személy, illetve ennek a személynek „a zsákutcába szorult” politikája.

„Minden egyes Magyarországnak járó uniós támogatás azonnal megmenthető és lehívható lenne, ha a kormány végre megállapodásra jutna az Európai Unióval: megadná a szükséges garanciákat és vállalásokat, felhagyna az állami szintű korrupcióval és helyreállítaná az európai normák szerinti jogállamiságot” – fogalmazott levelében Ujhelyi István.

Azt is írta:

A Fidesznek ideje belátnia, hogy Orbánnal egyszerűen nem fog menni. És ez már nem játék.

Az MSZP EP-képviselője szerint biztosan van olyan személy a Fideszben – „tudjuk, látjuk, hogy vannak erre régen készülők” –, aki képesnek érzi magát a feladatra, aki képes lehet békét teremteni Európával, aki legalább bizonyos kérdésekben valódi nemzeti egységre törekedne itthon és aki képes lehet átvezetni hazánkat a válságon.

Orbán Viktor erre egyszerűen nem képes, mára egyértelműen tehertétellé vált. A Fidesz felelőssége, hogy meddig hagyja még az ország sorsát kockára tenni csak azért, hogy tovább maradjon a magas polcon. A kormánypártok szeretik hangoztatni, hogy a haza mindenek előtt. Egyetértek. És nem csak plakátra felírva

– fejtette ki Ujhelyi István.

A szocialista politikus teljes levele a közösségi oldalán olvasható.