Pusztulnak a halak a Ráckevei–Soroksári-Dunában

2022.08.02. 10:59
A hétvégén hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék szennyvizet mosott a Kis-Dunába a Dél-pesti Szennyvíztisztítóból. A horgászok szerint ez okozhatta a tömeges halpusztulást.

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség adatai alapján 1-1,5 tonna süllő- és csukaivadék, illetve egyéb kisebb halak pusztultak el a Ráckevei–Soroksári-Dunán. A szervezet emiatt feljelentést is tett – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Dunaharaszti Online-nal.

A horgászok szerint a hétvégén hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék szennyvizet mosott a Dunába a Dél-pesti Szennyvíztisztítóból, úgy vélik ez okozhatta a tömeges halpusztulást. 

A jelenlegi aszályos időszak miatti amúgy is kevéssé jó vízminőséggel állunk szemben, az oxigéntelítettség relatív alacsony, hozzájárulhat a halak, főleg az ivadékok pusztulásához

– fogalmazott a lapnak a szóvivő. Siklós Gabriella hozzátette, hogy a Dél-pesti Szennyvíztisztítónak ugyanakkor nincs záportározó kapacitása, többször előfordul, hogy heves esőzések idején a rendszer átmenetileg nem bírja el a terhelést.

A területileg illetékes vízügyi igazgatóság, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársai a folyó több pontján is vettek vízmintát, valamint a legkritikusabb szakaszokon megkezdték a víz levegőztetését telepített szivattyúkkal és vízre tervezett speciális gépekkel, úgynevezett mozgó truxorokkal.

A méréseket tovább folytatják, szükség esetén áttelepítik a szivattyúkat, hogy megakadályozzák a további halpusztulást.