Üzemanyagra kér adományokat a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

2022.08.02. 11:40
Ezentúl rájuk nem vonatkozik a benzinárstop, ami a működésüket veszélyezteti. A szervezet olyan mentéseknél segédkezik, amelyeket a katasztrófavédelem vagy a rendőrség csak nehezen tudna megoldani.

„Most még nem jutunk szóhoz. Azt is mondhatnánk, hogy felkészülünk, megtankolunk, de fél óra nem volt elég. A rendelet kiadása közben amúgy lábsérültet mentettünk, így nem értünk rá. Aki akar és tud, az mostantól adományozzon üzemanyagra. Ha van ismeretségetek a főispánhoz, akkor szóljatok egy-két jó szót az érdekünkben” − írta Facebook-posztjában a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat.

Ez most nem irónia, hanem szimpla kilátástalanság. Eddig is pengeélen táncoltunk a működési költségek tekintetében, ez a problémánk a mai nappal megszűnt. Leestünk, zuhanunk és közben segítségért kiálltunk még a földet érés előtt. Sokan vagyunk és hatalmas erőt képviselünk veletek közösen, így bízunk abban, hogy néhány ezren meg tudjuk változtatni a jövőt

− tették hozzá. 

Balázs László szolgálatvezető a Magyar Hangnak elmondta, hogy egy-két pályázaton túl alapvetően adományokból finanszírozzák a működésüket, működési támogatást sehonnan sem kapnak. Működési költségük havonta kétmillió forint, ezen a kiadáson nem vagy alig tudnak spórolni.

Amit eddig fejlesztésekre és képzésre költöttünk, most arra kell majd fordítanunk, hogy el tudjunk menni mentésekre. Nem jókedvünkből kocsikázunk. De az eszközök, amelyeket használunk − műszaki mentőeszközök, terepjárók, hajók, quadok − igazi benzintemetők

− mondta el Bakázs László.

Közlése szerint üzemanyagra már eddig is négy-ötszázezer forintot költöttek havonta. Mivel az eszközöket fűtött helyen kell tárolniuk, a rezsiköltségeket sem tudják radikálisan csökkenteni. Elmondása szerint a rezsinövekedést és a benzinár-emelkedést összeadva megduplázódnak a működési költségeik, és ebből nem látják a kiutat. Ahogy azt sem, hogy a többi hozzájuk hasonló szervezet hogyan fog tovább működni.

A szervezet egy önkéntes mentőszolgálat, amely olyan mentéseknél segédkezik Pest megyében és a környező megyékben, vagy szükség esetén az egész országban, amelyeket speciális eszközök vagy speciális szakképzettség hiányában a katasztrófavédelem vagy a rendőrség nehezen tudna megoldani. 

Együttműködési szerződésünk van a rendőrség különböző területi egységeivel és a katasztrófavédelemmel. Turistamentésekben, eltűnt személyek kutyás, drónos vagy egyéb eszközökkel történő felkutatásában, kötéltechnikai mentésekben veszünk részt és a dunai vízi rendészet munkáját is segítjük 

−  mondta el a mentőszolgálat vezetője.

Mint azt megírtuk, a magyar kormány szombat délelőtt megjelent határozata szerint csak magánszemélyek, taxisok és mezőgazdasági erőgépek kaphatnak a továbbiakban 480 forintos, vagyis kedvezményes áron üzemanyagot.