Fülöp Attila: Közös célunk otthont találni a gyermekeknek

D MTZ20220804052
2022.08.04. 21:24
Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár az állami gondozásban élő fiatalok 25. jubileumi ÁGOTA-táborának Tasson tartott megnyitóján szólalt fel. A tíz nap alatt 360 gyereknek próbálnak olyan élményeket adni, amikor azt érzik, nélkülözhetetlenek, és ez alatt az idő alatt megpróbálják elfeledtetni velük a szülők közelsége nélküli gyerekkor traumáit.

Fülöp Attila, az állami gondoskodásban élő fiatalok országos találkozóján, az új és végleges helyre került ÁGOTA-tábor jubileumi, 25. megnyitóján elmondta: a társadalom és a kormány a koronavírus-járvány idején már megtapasztalta, és a mostani, háborús helyzetben, valamint az energia-veszélyhelyzet idején is látszik, hogy „csak együtt lehet legyőzni a bajt, de mindenki, aki a gyermekvédelem területén dolgozik, ezt naponta átéli” – idézte az MTI.

Az államtitkár hangsúlyozta: a legjobb és a legbecsületesebb gyermekvédelmi szakember munkája is kudarcra van ítélve, ha a környezete nem támogatja.

Fülöp Attila elmondta, a gyermekvédelemben dolgozók egyetlen célja: otthont találni a rájuk bízott fiataloknak, ezért vállalják mindannyian ezt a hivatást. „Az ÁGOTA is talált egy új otthont Tasson, egy olyan táborhelyet, amelyet már régóta keresett” – tette hozzá.

Kiemelte: az Ágota Alapítvány úttörője, alakítója annak a gyermekvédelmi rendszerváltásnak, amelynek egyik lényeges eleme, hogy a gyermekvédelem soha többé ne legyen állami monopólium, és ne csak felügyeletről és megőrzésről szóljon, hanem az alapítvány által is szervezett, „lélekkel teli eseményekről”.

Novák Katalin köztársasági elnök személyes üzenetét Langerné Victor Katalin elnöki tanácsadó tolmácsolta. Az államfő szerint az alapítvány és a Kothencz János által vezetett csapat gyógyító helyet hozott létre, mert az a gyermek, aki nem érzi, hogy ő ajándék ezen a Földön, tele van sebekkel, amelyeket gyógyítani kell.

A táborban megadják a gyermekeknek a szülők helyett, hogy tíz napig csak róluk szóljon a világ, hogy úgy érezzék, nélkülözhetetlenek, és valóban igazzá válik, amit eddig nem éreztek, hogy minden gyermek ajándék.

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a magyar kormány egyik fő célkitűzése, hogy a családok, a gyermekek biztonságban tudjanak élni, a fiatalok minél több élménnyel gazdagodhassanak, és minél több ponton tudjanak közösségekhez tartozni. Kiváló példa erre az idén éppen tízéves Erzsébet-tábor is, amelynek köszönhetően Zánkán, Fonyódligeten vagy éppen az erdélyi Ivón eddig összesen egymillió résztvevő tudott kikapcsolódni, tartalmas napokat eltölteni – tette hozzá.

Kiss-Rigó László, az Ágota Alapítványt fenntartó és támogató Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke kifejtette: azok a fiatalok, akik Ágota Falván táboroznak „az egymásra utaltság alapján megtapasztalják az igazi közösségi élményt és a szeretetet”.

A jubileumi rendezvényen 360 gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermek táborozhat, akikkel tíz napon át segítő szakemberek, pedagógusok és terapeuták, valamint képzett önkéntesek foglalkoznak. Ágota Falvára, az ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központba az ország szinte minden megyéjéből érkeznek a 6-18 év közötti, lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekek és fiatalok. Az önkéntes segítőkkel és egyéb közreműködőkkel, vendégekkel együtt mintegy 650 fő vesz részt az augusztus 3. és 12. között zajló rendezvényen, amely már korábban a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok részévé vált kimagasló terapeutikus jellege és speciális programstruktúrája miatt.

A találkozó tíz napját magas színvonalú élményprogramok színesítik: sportbajnokságok, szépségverseny, Ki mit tud?, roma est, Toldi-verseny, kirándulások, strand, számos vendégfellépő és koncertek.

Az Ágota Alapítvány 1996 óta támogat csaknem 10 ezer családját vesztett gyermeket, veszélyeztetett fiatalt. Egy-egy évben több mint 600 programjuk valósul meg az élményprogramoktól a terápiás foglalkozásokon át a katolikus keresztény pasztorációs tevékenységekig.

(Borítókép: Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára beszél a jubileumi ÁGOTA (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány) tábor megnyitóján Tasson 2022. augusztus 4-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)