Alkotmánybíróságon támadja meg a fakitermelős kormányrendeletet az LMP

GettyImages-1238978488
2022.08.08. 16:21

Az LMP az Alkotmánybíróság (AB) előtt támadja meg a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet erről beszélt a parlament előtti sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

Mint ismert, a közelmúltban megjelent kormányrendelet megváltoztatta a fakitermelés szabályait azért, hogy télire legyen elég tűzifa. Ez a rendelet felold mindenfajta korlátozást, gyakorlatilag még a természetvédelmi területeket is tarra lehet vágni – figyelmeztetett Schmuck Erzsébet az MTI híradása szerint.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyaron kívül egy kormány sincs Európában, amely a klíma- és vízválság közepette erdőirtásba kezd. Ráadásul ez nem is oldja meg az energiagondokat, hiszen például az ősszel kivágott fával alig lehet fűteni magas víztartalma miatt – mutatott rá.

Szavai szerint nem csak az számít, mennyi faanyagot lehet az erdőkből kitermelni, legalább ilyen fontos szempont kell legyen például az oxigén termelése, illetve a hőszabályozásban, a víz megtartásában és az éghajlatváltozás megfékezésében játszott szerepe.

A kormány 2050-re ígérte Magyarország klímasemlegességét, de így ez még 2100-ra sem fog teljesülni

– fűzte hozzá.

Az LMP a jogszabály megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól. Gál József, az LMP szóvivője elmondta, hogy a kormányrendelet visszavonása érdekében pénteken elindított petíciójukat 25 ezren írták alá három nap alatt.

Az LMP szerint az a legfontosabb, hogy minden otthonban legyen fűtés, de tizenkét év elhibázott energiapolitikája vezetett oda, hogy most ilyen rossz, kapkodó intézkedéseket vezetnek be.

A párt korábbi vezetője, Schiffer András közösségi oldalán a napokban arról írt, hogy a jó természeti állapotú erdőterületeknek szerepük van a táji vízmegtartásban, védenek a talajerózió ellen.

Két hete Tusványoson a miniszterelnök az elsivatagosodással kapcsolatban elismerte, hogy még az ő kormányának is felelőssége van a vízmegtartás javításának elmaradásában. Majd ezek után aláírt egy kormányrendeletet, ami tűzifára aprítja a magyar erdőket. Gondolom, ősszel újra előveszik a vízkivétel teljes liberalizálását is. Adódik a következtetés: az elsivatagosodás immáron kormányzati célkitűzés?

Mindezzel összefüggésben Schiffer András az Alaptörvény betűjét idézve kiemelte, mi valójában az alkotmányos célkitűzés: „A természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét az állam nem csökkentheti, kivéve ha ez más alkotmányos jog vagy érték érvényesítéséhez elkerülhetetlen. A védelmi szint csökkentésének mértéke az elérni kívánt célhoz képest ekkor sem lehet aránytalan.”

„Számít-e még bármit az Alaptörvény?” – tette fel a kérdést.

(Borítókép: Michal Fludra / NurPhoto / Getty Images)