2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Tiszta vizet öntött a pohárba a kormányszóvivő a fakitermelési kormányrendeletről

2022.08.11. 16:00
Megosztott néhány tisztázó gondolatot a kormányszóvivő az új, fakitermelésre vonatkozó szabályokról és a magyar erdők helyzetéről.

Szentkirályi Alexandra emlékeztetett arra, hogy Magyarországon energia-vészhelyzet van érvényben, és úgy véli, rendkívüli intézkedések szükségesek a magyar családok biztonságos energiaellátása érdekében.

A kormányszóvivő a hivatalos Facebook-oldalán azt írja, a fakitermelés szabályairól szóló kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült, hiszen az erdők természeti értékei nem sérülhetnek. Elmondása szerint a rendkívüli szabályok

kizárólag akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem lehet a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani.

Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a magyarországi erdőgazdálkodás – beleértve a fakitermelést is – az eredeti, 2022-es tervek szerint zajlana, tette hozzá.

Idén az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifát termelhetnek ki engedéllyel, ami megfelelő hatósági kontroll mellett az erdők károsításának veszélye nélkül növelhető 

– fogalmazott a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra arról is írt, hogy az erdőgazdálkodás tervszerű tevékenység, ezért a mennyiségek átcsoportosíthatók, így több százezer köbméternyi faanyag tehető szükség esetére elérhetővé úgy, hogy maga az erdő mint Magyarország zöldtőkéje semmiképpen sem kerül veszélybe.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az erdő- és a természetvédelmi törvény alapvető rendelkezései változatlanok, így az erdők területe és természetességi állapota továbbra sem csökkenhet.

Továbbá megjegyezte azt is, hogy a magyar erdőgazdálkodásnak köszönhetően az erdők folyamatosan növekednek, illetve annak, hogy Magyarországon Európa egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik: két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére adott támogatást a kormány – olvasható a bejegyzésben.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a kormány módosította a tűzifa-kitermelés szabályait, így a rendelet értelmében a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozó korlátozást nem kell tovább alkalmazni, és könnyebben lehet majd tarvágást végezni, illetve a fiatalabb fákat is ki lehet vágni.