Egyre kevesebb gyógyászati segédeszközt lehet tb-támogatással venni

2022.08.11. 07:53
Az utóbbi időben 50 gyógyászati segédeszköz törlését kérték a támogatott körből a gyártók vagy a forgalmazók; ezek között szerepel a felnőttpelenka, a sztómazsák és a gurulós járókeret is. Ennek az az oka, hogy azon az áron, amit az állam meghatároz, nem tudják értékesíteni ezeket a termékeket. A Belügyminisztérium már vizsgálja a forrásteremtés lehetőségét.

A forgalmazók sok gyógyászati segédeszközt nem tudnak már annyiért beszerezni, mint amennyiért az állam engedélyezi a továbbadásukat. Emiatt 50 terméket töröltettek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) listájáról az elmúlt hónapokban. 

Ezek között szerepel a felnőttpelenka, a sztómazsák és a gurulós járókeret is.

Az Orvostechnikai Szövetség szerint emelni kellene a támogatás összegét, hogy helyreálljon az ellátás. Javaslatukat elküldték a NEAK-nak és az egészségügyi államtitkárságnak is. A napi.hu-nak azt nyilatkozták, 3400 termékből az utóbbi időben 50 törlését kérték a támogatott körből a gyártók vagy a forgalmazók.

Ennek az az oka, hogy azon az áron, amit az állam meghatároz, nem tudják értékesíteni ezeket a termékeket. Jellemzően azért, mert a világpiacon drágábban vagy jóval drágábban tudják ezeket beszerezni, vagy olyan kicsi árréssel, amivel nem tudja biztosítani a termékek eljuttatását a betegekhez

– nyilatkozta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az RTL Híradónak.

Plavecz Lívia, a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó Korzett Kft. ügyvezetője pedig azt mondta:

Az egyik legnagyobb probléma, hogy sok segédeszköz hónapok óta hiánycikk. Vannak helyettesítő termékek. 1-2 új termék van a NEAK-listán, aminek nem tudjuk, hogy milyen a minősége, tehát hogy megfelel-e a régebben kivont termék helyettesíthetőségének.

A Belügyminisztérium közölte: vizsgálják a javaslatok indokoltságát, költségvetési forrásigényét és a forrásteremtés lehetőségét.