Rezsitámogatási programot dolgozott ki a székesfehérvári önkormányzat

HNT 6553
2022.08.11. 17:41
Egy három pontból álló rezsitámogatási programot dolgozott ki az önkormányzat Székesfehérváron, amely első körben 2023. február 28-ig érvényes.

Közösségi oldalán tette közzé a székesfehérvári lakosok számára létrehozott rezsitámogatási program részleteit Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere.

A program összesen három elemből áll, amelyek a következők:

  1. Egyszeri támogatás tűzifa vásárláshoz, melynek összege 75 ezer forint/fő. Ennek átutalása előtt az önkormányzat ellenőrzi majd, hogy a háztartásban valóban van-e fatüzelésű kazán vagy kályha.
  2. Támogatás a gázszámla átlagfogyasztás feletti részéhez, melynek összege 15 ezer forint havonta.
  3. Támogatás a villanyszámla átlagfogyasztás feletti részéhez legfeljebb ötezer forintért havonta, melyet az önkormányzattól lehet igényelni a majdani önkormányzati rendeletben meghatározott feltétek megléte esetén és eljárás alapján. A támogatás hat hónapra adható, szeptember 1-jétől február 28-ig. Abban/azokban a hónapban/hónapokban lesz valaki jogosult a támogatásra, amelyikben átlagfogyasztás feletti lakossági piaci árat is fizetett, és csak túlfogyasztás feletti költségre, legfeljebb a támogatási összeg erejéig pályázhat a támogatott.

Cser-Palkovics András bejegyzésében azt írta, hogy a program első körben 2023. február 28-ig él. Az esetleges hosszabbításról és annak tartalmáról a 2023. évi költségvetés elfogadásakor tud dönteni az önkormányzat.

A polgármester azt írta, hogy a jogosultak körében, továbbá a támogatások mértékében lehet még szükség további önkormányzati segítségre.

Amennyiben megfelelő adatokkal fogunk rendelkezni, és a költségvetési fedezetét is biztosítani tudjuk. Felmerülő támogatotti kör még a nyugdíjas házaspárok, valamint az egy háztartásban élő többgenerációs családok személyi köre

– fogalmazott Cser-Palkovics András.

A városvezető egy hozzászólásban arról is beszámolt, hogy a székesfehérvári önkormányzat a mostani támogatási program mellett más 

rezsicsökkentő alternatívákat is elkezdett kidolgozni a lakosságnak.

Konkrét példaként egy nagyszabású izzócsereprojektet említett, amely képes lehet arra, hogy jelentős számban alacsony áramfogyasztású LED-es izzókkal lássa el a fehérvári háztartásokat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos július 13-án a Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetettés a rezsicsökkentésen is változtatnak.

Az intézkedés értelmében az eddig megszokott, rezsivédett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben. Aki havonta efelett használja a villamos energiát, illetve a földgázt, a piaci árat lesz kénytelen kifizetni már augusztustól.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)