Az ELTE spórolásra kényszerül, bezárhatja néhány részlegét

BJASZ20180411014
2022.08.13. 11:54
A kialakult energia-veszélyhelyzet miatt takarékoskodásra szorult az ELTE Természettudományi Kara. Annak érdekében, hogy csökkentsék kiadásaikat, azt fontolgatják, hogy egy fél évre átállnak az online oktatásra, a kar egyes részlegeit pedig átmenetileg felfüggesztik.

Az energia-veszélyhelyzet, a rezsiemelés, a növekvő kiadások és csökkenő állami támogatások miatt még az ország egyik legnagyobb egyeteme, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) is takarékoskodásra szorul.

Az egyetem költségeinek csökkentése érdekében a legdrágább rezsivel bíró TTK képzéseit átállítják online formájú távoktatásra és egyes részlegeit lehet, hogy le is állítják.

Ennek a karnak a legdrágább a rezsije

A Természettudományi Kar vezetése a Népszava szerint azt kérte az oktatóitól, hogy mérlegeljék a gyakorlati, jelenléti órák oktatásának átvitelét online formába, hogy az egész éves kurzusokat át tudják csoportosítani az őszi időszakra. Jövő hét végéig születhet végleges döntés. Egy kari munkatárs elmondása szerint a TTK vezetősége ellenzi az online oktatásra való átállást és a többi intézkedést, viszont nem tehetnek mást, mert a dékán keze meg van kötve, muszáj takarékoskodási intézkedéseket hoznia.

A TTK-n végzik a legtöbb kutatást személyesen laborokban, és a kar két épületének fenntartása az ELTE rezsiköltségeinek közel a felét teszi ki, pedig nem ez az egyetem legnagyobb kara. A drága rezsi részben a korszerűtlen fűtéstechnika eredménye. Informátorunk szerint az ELTE az elmúlt tíz évben többször kért támogatást az államtól a fűtési rendszer korszerűsítésére, de pénzt egyszer sem kapott. Ha a TTK-t valóban bezárják fél évre, a kutatási projektek sorsa is bizonytalanná válhat.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) alelnöke, Pálfia Zsolt szerint az ELTE-n több hete rebesgetik, hogy meg kell szorítani a nadrágszíjat, de a költségcsökkentés konkrét lépéseiről még nem született hirdették ki a döntést.

(Borítókép: Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Kara (ELTE TTK) déli épülettömbje a főváros XI. kerületében a Pázmány Péter sétányon. Fotó: Jászai Csaba  / MTI)