A Lánchíd felújítása már nem indokolná a rakpartlezárást, de a tűzijáték közbeszól

2022.08.15. 12:48
Karácsony Gergely tájékoztatása szerint befejeződtek az ideiglenes rakpartlezárást szükségessé tevő munkák a Lánchíd budai hídfőjénél, így a Halász utca és a Döbröntei tér közötti szakaszt akár vissza is lehetne adni a forgalomnak. A tűzijáték szervezői ezt azonban nem engedik.

Befejeződtek az ideiglenes rakpartlezárást szükségessé tevő munkák a Lánchíd budai hídfőjénél – közölte Karácsony Gergely Facebook-oldalán. A főpolgármester kiemelte, hogy az elmúlt hetekben

  • megtisztították és átépítették a budai partközeli szerkezeti részeket;
  • kijavították az acélszerkezet hibáit, és beépítették a régi vasbetont váltó új acél útpálya, illetve a járda elemeit;
  • kicserélték a magasságkorlátozást figyelmen kívül hagyó járművek miatt korábban megsérült, a híd stabilitását szolgáló szélrácsokat;
  • megvizsgálták és szükség szerint cserélték a megjelölt függesztőorsókat, valamint
  • elvégezték a korrózióvédelmi munkákat.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményben hangsúlyozta, hogy az állványon veszélyes munkát végző dolgozók, valamint a munkaterület alatt közlekedők biztonságát nem lehetett volna a közúti forgalom fenntartása mellett biztosítani, ezért volt szükség június 20-ától az útszakasz ideiglenes lezárására. A vállalat hozzátette ugyanakkor, hogy miután a szakemberek az előzetes terveknek megfelelően haladtak a felújítással, a lezárást szükségessé tevő állványzatot lebontották.

A rakpart említett – Halász utca és a Döbröntei tér közötti – szakasza egyelőre mégsem adható át a forgalomnak – hívta fel a figyelmet Karácsony Gergely, kiemelve, hogy a nemzeti ünnephez kapcsolódó állami tűzijáték miatt a forgalomkorlátozás csak egy hét múlva szűnik meg, így a budai rakpart augusztus 22-e után lesz újra járható.

Arról, hogy az augusztus 20-ai fővárosi rendezvények miatt hol kell még forgalomkorlátozásra számítani, itt írtunk részletesen.