Ezen a héten végük a pótfelvételiknek

D MAR20130211033
2022.08.17. 19:05
Szakirányú továbbképzések: augusztusban is lehet jelentkezni HR-szakjogásznak, energiatermelő szakmérnöknek vagy újságírónak, szerkesztőnek is lehet még jelentkezni a pótfelvételi eljárások lezárulta után is. Debrecenben, a Budapesti Műszaki Egyetemen vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen sem zárulnak a kapuk a pótfelvételi vizsgákkal. Érdemes böngészni a felvi.hu adatbázisát, tucatnyi képzési forma marad még nyitva a későn döntőknek.

A Debreceni Egyetemen HR-szakjogász-képzésre szeptember 15-éig, a Budapesti Műszaki Egyetemen energiatermelési szakmérnöknek augusztus 20-áig, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen médiaképzésre augusztus 19-éig lehet még jelentkezni. De nem csupán ez a három intézmény hirdet a pótfelvételi után is képzési lehetőségeket.

Az intézmények maguk döntenek a szakirányú továbbképzések felvételi időpontjáról, eljárásáról, így, aki átfogó képet szeretne kapni, az a felvi.hu-n böngészheti végig a további lehetőségeket.

Ezen a héten lezárulnak a felsőoktatási intézményekbe utólag, ún. pótfelvételi eljárással jelentkezett diákok alkalmassági, gyakorlati, illetve – mesterképzéseken – a felvételi vizsgái. Általában augusztus 19-éig a pótfelvételizőket is meghallgatják, és ezután hirdetnek ponthatárokat az intézmények.

A pótfelvételi eljárásban csak azok kerülhetnek be a főiskolákra, egyetemekre, akik az általános eljárás során egyetlen megjelölt intézménybe sem nyertek felvételt. Fontos szabály az is, hogy ebben az eljárásban csak egyetlen felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni, illetve hogy a pótfelvételin meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 21-én meghatározottaknál.

Bár intézményenként eltérő módon zajlik a pótfelvételi, a ponthatárokat várhatóan augusztus 24-én valamennyi főiskola és egyetem közzéteszi.

Ezután is van még azonban lehetőségük a diákoknak vagy a pályamódosítóknak arra, hogy egyetemi szintű képzésekre jelentkezzenek. Az úgynevezett szakirányú továbbképzések jelentkezési határideje általában augusztus 31-e, de vannak intézmények, amelyek egészen szeptember közepéig várják a jelentkezőket.

(Borítókép: Marjai János / MTI)