Egyre kevesebb a háziorvos, továbbra is sok a betöltetlen praxis

GettyImages-1204567550
2022.08.24. 19:18
Az elmúlt húsz évben több mint kilencszázzal kevesebb háziorvos és házi gyermekorvos praktizál az országban, és továbbra is van több száz olyan praxis, ami betöltetlen.

A Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója a Világgazdaságnak nyilatkozva elmondta: részben a hatáskörök bővítésével és az adminisztrációs terhek csökkentésével lehetne vonzóvá tenni a háziorvosi pályát a fiatal doktorok körében.

Tavaly év végén 4473 háziorvos és 1334 házi gyermekorvos praktizált Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal frissített adatbázisa szerint. Ez a 2020-as adatnál 88-cal, a 2010-esnél 644-gyel, az ezredfordulós létszámnál pedig több mint 900-zal kevesebb.

Bár ezzel párhuzamosan Magyarország népessége is csökkent: az egy háziorvosra, illetve házi gyermekorvosra jutó bejelentkezettek száma tendenciózusan emelkedett: az előbbi már majdnem elérte a kétezret (1959), az utóbbi pedig megközelítette az 1100-at (1076). Ez 2000-ben még csak 1647, illetve 951 volt.

A háziorvoshiány sajnos folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Hónapról hónapra üresednek meg praxisok, ami továbbra is azt jelzi, hogy a szakma nem vonzó a fiatalok számára, és egy öregedő orvostársadalommal nézünk szembe. A háziorvosok átlagéletkora közel hatvan, sőt nagyon sokan dolgoznak még hetvenéves koruk fölött is

– nyilatkozta a lapnak Cserni István, a több mint ezer tagot számláló Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója, hozzátéve: ebből az következik, hogy egyre többen fogják abbahagyni a munkát, s ezt a folyamatot a koronavírus-járvány okozta többletterhelés csak felerősítette.

A szakember elmondta: összesen 6500 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxis van Magyarországon, amiből csaknem 700 ma is betöltetlen.

Ahhoz, hogy minél több fiatal doktor döntsön a háziorvosi pálya mellett, Cserni István szerint leginkább szakmai téren lenne szükség előrelépésre.

Elsősorban kompetencia- és hatáskörbővítést tartana fontosnak egyebek mellett a receptírásában és az adminisztrációs terheket is a megoldandó feladatok közé sorolta.

A napunk nagy részében nem orvosi, hanem adminisztratív tevékenységet végzünk

– mondta.

A szakember arról is beszélt, hogy a járvány alatt kialakult telemedicina- és online konzultációs rendszert helyesli, hiányolja ugyanakkor, hogy ezzel kapcsolatban – noha a vonatkozó jogszabály már rendelkezésre áll – a mindennapokban alkalmazandó, megfelelő minőségbiztosítási protokollt garantáló szabályozás még nem készült el.  

A betegforgalmi mutatók szerint tavaly egy háziorvosra 2411 telemedicinális ellátás jutott.

(Borítókép: Colin McPherson/Corbis via Getty Images)