Csaknem az egész országra kiadták a figyelmeztetést

BJASZ20200819025
2022.08.29. 06:16
Napos idővel indul a hét, bár előfordulhatnak zivatarok is hétfőn. A hőség enyhül, a maximumok 26 és 32 fok között alakulnak.

Hétfőn a napos időszakok mellett főként a Dunától keletre alakulhatnak ki szórványosan záporok, zivatarok. Az északias szél északnyugaton, nyugaton, valamint helyenként északkeleten élénk lehet, egyébként csak zivatarok környezetében támadhat fel – írja az Időkép.

Pár fokkal enyhül a hőség, a legmelegebb órákban 26 és 32 fok között alakul a hőmérséklet.

hétfő du.png
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn 15 megyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatar miatt. Mint írják, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

zivatar hétfő.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Hétfőn egyes fokú, citromsárga riasztás lesz érvényben zivatar miatt 

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg,
  • Hajdú-Bihar,
  • Békés,
  • Baranya
  • valamint Bács-Kiskun megye egyes területein.
Országos Meteorológiai Szolgálat
Országos Meteorológiai Szolgálat

Hidegfront érkezik

Hétfőn egy gyenge hidegfront fejt ki hatást szervezetünkre. Az érzékenyebbek körében görcsös típusú fejfájás léphet fel, a fejfájást a megélénkülő szél átmenetileg fokozhatja. A meleg még sok helyen tartja magát, itt még jelentkezhet alvászavar, fáradékonyság, dekoncentráltság. A nagy napi hőingás miatt nehéz nap vár a szívbetegekre, valamint az idősekre.

A reggeli erősebb lehűlés miatt erősödhetnek az ízületi panaszok, egyesek végtagfájdalmakkal ébredhetnek, nő a megfázásveszély. A záporok, zivatarok területén romolhat az asztmások állapota, így nekik ebben az időszakban célszerű zárt térben tartózkodni.

(Borítókép: Jászai Csaba/MTI)