Kiselefánt született a nyíregyházi állatkertben

D ATI20220829001
2022.08.29. 16:24
Kiselefánt születetett hétfő hajnalban a Nyíregyházi Állatparkban – közölte Gajdos László, az állatpark igazgatója az MTI-vel

Azt mondta: a park szakemberei és gondozói közül néhányan szeptember elejére várták a kiselefánt érkezését, de a szülés hamarabb beindult, így 

Amikor hétfő hajnalban a gondozók bementek az anyaállathoz, Kwanzához, ő már anyatejjel etette kicsinyét.

Vagyis a kisállat külső segítség nélkül született meg. Gajdos László azt mondta, hogy a park ezáltal szinte napra pontosan a huszonötödik születésnapján kapta „ajándékba” a kiselefántot.

Közölte azt is, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a kiselefánt egészséges és valószínűleg hímivarú. Megvizsgálni és a súlyát lemérni egy-két napon belül lesz lehetőségük a szakembereknek, akkor, amikor Kwanza megengedi a gondozóinak, hogy egy rövid időre elvegyék tőle a borját – tette hozzá az állatkert igazgatója. 

Afrikai elefánt Magyarországon eddig csak Nyíregyházán született, de a most érkező kisállat már a negyedik utód. Elsőként a 2008-ban Izraelből idekerült Yoki nevű elefánt adott életet borjának, az anyaállat azonban néhány hónap múlva elpusztult, a kicsit pedig gyakorlatilag a gondozóknak kellett felnevelniük. Huszonnégy órán keresztül vele voltak, etették és együtt aludtak vele, ennek köszönhetően rendben felnőtt, és később másik állatkertben alapított családot.

A most érintett elefántpárnak – a 21 éves Kwanzának és a 29 éves Jacknek – a mostani már a harmadik közös utódja. 2015-ben egy bika, 2018-ban pedig egy nőstény csemetéjük született. A bikát azóta Nyíregyházáról Bázelbe helyezték át,

ott azonban egy év alatt sem sokat foglalkozott az elefánthölgyekkel, ezért visszahozták Nyíregyházára.

Kwanza és Jack egyébiránt egy svéd, illetve egy angliai állatkertből került az Európai Fajmegőrzési Program keretében Nyíregyházára, mivel korábbi otthonukban egyiküknek sem sikerült az utódnemzés. A koordinátorok úgy döntöttek, hogy a nyíregyházi szakemberek segítségével is érdemes próbát tenni, és úgy tűnik, igazuk lett.

(Borítókép: Pár órája született afrikaielefánt-borjú [Loxodonta africana] anyjával, Kwanzával a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2022. augusztus 29-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)