Börtönbe került a roma önkormányzat elnöke

B RKL20160430014
2022.09.02. 14:37
A Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte a hivatali vesztegetéssel gyanúsított Agócs János letartóztatását.

Az ügyészség szerint Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke harmincmillió forintot kért azért, hogy a pozícióját átruházza. Amikor Agócsot elfogták, a közzétett felvételek szerint sok pénz volt nála, az elnök azonban tagadta, hogy bűncselekmény útján került hozzá.

Az őrizetbe vett roma vezető egy hónapos előzetes letartóztatását pénteken rendelte el a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozati bírója.

Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék szóvivője az Indexnek elmondta: a döntés oka a a bűnismétlés volt, és az, hogy ha Agócs János szabadlábon marad, megkísérelheti a nyomozás akadályozását vagy meghiúsítását esetleges bizonyítékok eltüntetésével, megsemmisítésével vagy a tanúk befolyásolásával.

Az előzetes letartóztatás meghosszabbítását az ügyészség annak lejárta előtt legkésőbb öt nappal írásban kérelmezheti. Ha ez megtörténik, a kényszerintézkedés további három hónappal meghosszabbítható.

Ha nem történik meg, a bíróság a gyanúsítottat szabadlábra helyezi. Erről az ügyben eljáró ügyészség is dönthet, ha úgy ítélik meg, mégsem történt bűncselekmény.

Harmincmillió két részletben

Ahogy azt az Index is megírta, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kedden vette őrizetbe Agócs Jánost. Egy nappal később az ügyészség bejelentette: korrupciós bűncselekménnyel gyanúsítják a roma vezetőt, aki ellen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt indítottak nyomozást. 

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint az ORÖ elnöke idén nyáron több kisebbségi önkormányzati képviselőt is megkeresett azzal, hogy ha fizetnek neki harmincmillió forintot, átadja a vevőnek az elnöki posztot. A harmincmillió forintot két részletben kérte Agócs János: 18 milliót a lemondásakor, a maradék 12 milliót pedig ráér decemberig átadni.

Az ügy pikantériája

Az ügyészségi gyanú szerint az ORÖ elnöke vállalta, hogy a pénz ellenében lemond az ORÖ elnöki tisztségéről, helyettesítésével azt bízza meg, akitől a pénzt kapta, végezetül pedig segít abban, hogy helyettesét megválasszák elnöknek.

Az ügy pikantériája, hogy a szabályok szerint az elnöki poszt nem átruházható, mint ahogy arra sem lehet százszázalékos garanciát vállalni, hogy a leköszönő elnök választottjának meg tudja szerezni a szavazatok többségét, így több mint kockázatos egy ilyen kétes kimenetelű történetbe 18 millió forintot beruházni.

Szabó József Tamástól azt is megtudtuk, hogy tetten érték Agócs Jánost, így vélhetően az akcióban részt vevők biztos információkat kaptak arról, mikor és hol kell megjelenniük. Nem zárható ki, hogy volt, aki látszólag belement abba, hogy a kenőpénzt átadja, a nyomozás jelenlegi szakaszában azonban erről még nem adnak információt.

(Borítókép: Az Országos Roma Önkormányzat épületének bejárata a főváros VII. kerületében, a Dohány utca 76.-ban 2016. április 30-án. Fotó: Róka László / MTI)