Invazív kaktuszok burjánzanak az Alföldön

GettyImages-687335376
2022.09.03. 07:55
Az ország egyre több pontján jelentek meg kaktuszok az elmúlt időszakban, amik már 2000-es évek óta jelen vannak Magyarországon. Egyes szakértői vélemények szerint van olyan példány, aminek még az extrém hideg sem tud ártani.

Kaktuszok jelentek meg Magyarországon az utóbbi időben, mintegy 20-30 helyen és alig néhány négyzetméteren. A növények jellemzője, hogy nem őshonosak, ugyanakkor szívósak, ami miatt veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra – írja az Időkép.

A portál azt írja, hogy az invazív kaktuszfajok az amerikai kontinensről kerültek Európába. Magyarországon a 2000-es évek óta ismertek a növények, olyan helyszínek is vannak, ahol már 20 éve megtalálhatók.

Csecsenics Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársának közlése szerint ahol  a talaj száraz és könnyen átereszti a vizet, egyes kaktuszoknak a túlélésben a mínusz 20 fokos fagy sem okoz problémát.

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a medvetalpkaktuszok magyarországi elterjedése nem a klímaváltozásnak tudható be, természetes ellenség hiányában könnyen kiszoríthatják jelenlétükkel az alacsonyabb tűrőképességű őshonos fajokat, amik kevésbé ellenállóak az aszályos, forró időjárásnak.

Kelemen András, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa arról is beszélt, hogy kevesebb mint egy év alatt megháromszorozódott az ismertté vált „kivadult” kaktuszállmányok száma, jelen információk szerint 60-nál is több természetben való kisebb-nagyobb megtelepedésről tudni.

Ezek mintegy fele a Duna–Tisza közén található, de a Nyírségben, a Börzsönyben, a Pilisben, a Vértesben, a Gerecsében, a Bakonyban, a Mecsekben és a Villányi-hegységben fedeztek fel állományokat.

(Borítókép: Robert Alexander/Getty Images)