Ellenőrizni fogják a háziorvosokat és a rendelőket

2022.09.06. 19:06
Ellenőrzést rendelt el Pintér Sándor belügyminiszter valamennyi háziorvosi rendelőben – derült ki egy, a járási kormányhivatalok háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak írt leveléből. Ellenőrizni fogják többek között a rendelők működtetéséhez szükséges szerződéseket, engedélyeket, valamint az ott dolgozók szakmai végzettségét igazoló dokumentumokat is.

A Belügyminisztérium döntése értelmében így a következő hetekben rendelési vagy tanácsadási időben, de akár bejelentés nélkül is megjelenhetnek az alapellátást végző rendelőkben a járási népegészségügyi hivatalok emberei – írja a Népszava.

Ellenőrizni fogják többek között a háziorvosi rendelők működtetéséhez szükséges szerződéseket, engedélyeket. Az ellátóhelyek felszereltségét, az ott dolgozók szakmai végzettségéről szóló igazolásokat, valamint az egészségügyi alkalmassági vizsgálataikat igazoló dokumentumokat, illetve a kötelező védőoltásaikat. 

Az ellenőrzés a veszélyes hulladék előírásnak megfelelő kezelésére is kiterjed. Megvizsgálják, hogy van-e erről szerződés, számla, és azt, hogy milyen gyakran szállítják el a veszélyes hulladékot a rendelőből.

Még az olyan orvostechnikai eszközök rendszeres műszaki felülvizsgálatának jegyzőkönyveit is kérik majd bemutatni, mint az EKG, de a levél szerint még az orvos autójában lévő sürgősségi táska tartalmát is átvizsgálják.

A lap úgy tudja, az ellenőrzést azért rendelték el, mert az egészségügyet felügyelő tárcához bejelentés érkezett arról, hogy egyes praxisokban nincs működő EKG-készülék. Az általuk megkérdezett háziorvosok közül többen értetlenül álltak az országos ellenőrzési akció előtt, és szinte egyikük sem emlékezett hasonlóra a közelmúltból.

A háziorvosi rendelők ellenőrzésében a járási népegészségügyi hivatalokban dolgozók mindegyikének részt kell vennie, még azoknak is, akik más szakterületen dolgoznak. A belügyminiszter arra is utasítást adott, hogy az ellenőröknek heti húsz praxist kell végiglátogatniuk.