Új típusú oltóanyag érkezett Budapestre

K EPA20220810020
2022.09.07. 19:34
Szerdán megérkezett Magyarországra a Pfizer és a BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinája – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság már engedélyezte a koronavírus eredeti és a jelenleg terjedő variánsai ellen egyaránt hatékony oltóanyagok beadását. Magyarország is hozzáférhet az új típusú oltóanyaghoz.

Jövő héttől elérhető lesz

Galgóczi Ágnes közölte: most 109 440 adag oltóanyag érkezett az európai uniós beszerzés 9,5 millió adagjából. Az oltóanyagot az eredeti vírustörzsre és az omikron BA1 variánsa ellen fejlesztették ki.

A szakember elmondta: a vakcina jövő héttől lesz elérhető az oltópontokon.

Az újfajta készítmény egyadagos, kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek, tehát csak azok kaphatják, akik már alapimmunizáltak, és kaptak legalább egy emlékeztető oltást

– emelte ki Galgóczi Ágnes.

Az NNK járványügyi osztályvezetője az MTI szerint elmondta: jövő héten újabb szállítmány – 106 560 adag – érkezik, október-novemberben pedig hárommillió adagot várnak. Jövőre 6,5 millió adag oltóanyag szállítása várható.

(Borítókép: MTI / EPA / Carloine Brehman)