Kiadták a riasztást, leszakadhat az ég

DSC5587
2022.09.08. 15:03
Bár csütörtök a hét legmelegebb napja, zivatar miatt kiadták a riasztást, és felhőszakadás várható az ország nagy részén. Akár több fokot is lehűlhet a levegő hirtelen.

Csütörtök a hét legmelegebb napja, délutánra 27 és 33 fok közé melegszik a levegő. Viszont feltámad a délies szél, északnyugaton és nyugaton többfelé erős lökések is előfordulhatnak.

csüt délután.png
Fotó: Időkép

A változóan napos-felhős időben délután nyugat felől egyre többfelé kell számítani záporra, zivatarra erős, viharos széllökések kíséretében, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakulhat. A záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokot hűlhet a levegő – számolt be az Időkép.

Kiadták a riasztást zivatarok miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyes fokú, citromsárga riasztást adott ki zivatar miatt az ország nyugati megyéiben és Heves megye több járásában.

riasztás 2.0.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Emellett felhőszakadás várható 12 megyében is. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat:

felhőszakadás.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Mint írják: csütörtök délután az északnyugat felől érkező front előterében és annak mentén egyre több helyen alakulhatnak ki zivatarok, amelyek este, késő este fokozatosan átterjednek a keleti országrész fölé is. A fronthoz kötődő zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, emellett viharos széllökés és jégeső is előfordulhat a környezetükben.

Az Időkép azt írta a Facebookon, hogy délnyugaton már kipattantak az első zivatarok.

Késő estétől északnyugat felől stabilizálódás kezdődik.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)