Újabb fővárosi intézmény miatt feszült egymásnak a kormány és az ellenzék

D  HB20060324044
2022.09.09. 17:03
Jelenleg is zajlik a Bartók Béla Emlékház új kulturális koncepciójának kialakítása, miután a jogörökös tavaly tavasszal kiürítette az épületet. Az intézmény igazgatója hallgat, a főpolgármester-helyettes cáfolja az átadás szándékát, a szaktárca államtitkára a vis major helyzet mielőbbi rendezése érdekében nyitott a Bartók Béla Emlékház átvételére.

Tavaly tavasszal jött a hír arról, hogy Budapesten, a Csalán út 29. szám alatti Bartók Béla Emlékházban letétbe helyezett Bartók-hagyatékot a jogörökösök elszállították, ezáltal az addig megismert funkcióját elvesztette, a ház két hónapja bezárva áll. A főváros tulajdonában és a Budapesti Történeti Intézet kezelésében lévő épület jövőjének kérdése a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén is terítékre került.

A ház igazgatójának kinevezése lejárt, ám azt a tulajdonos meghosszabbította 2023. február 28-ig. Ughy Attila, a Fidesz képviselője épp ennek apropóján kérdezett rá, hogy vajon e döntésből kiolvasható-e az a szándék, hogy valamilyen formában a Fővárosi Önkormányzat új fenntartót próbál a Bartók Emlékháznak találni.

„Jövőjét illetően egy új stratégiát kell kialakítani, ez pedig önmagában nem fenntartói kérdés, sőt legkevésbé az” – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester, homályban hagyva a házzal kapcsolatos városvezetői szándékokat. (Amint arra Ughy képviselő utalt, a kulturális területet korábban felügyelő Gy. Németh Erzsébet tavasszal még határozottan állította, hogy nem adják át az államnak.) Az állami Zeneakadémia kezelésében lévő Kodály Zoltán Emlékmúzeum és a Liszt Ferenc-múzeum alkotta portfólióba viszont a Bartók-emlékház is jól beilleszthető lenne, ezért is fogalmazhatott kevésbé kategorikusan az Indexnek a szaktárca államtitkára. Hoppál Péter az elmúlt hónapokban már a Zeneakadémia vezetésével tárgyalt,

a szakmai koordináció lehetősége, az erre való nyitottság, sőt kezdeményezőkészség az ő részükről fennáll

– húzta alá, hozzátéve, hogy ez a főváros vezetése előtt sem lehet titok, hiszen a főváros kulturális ügyeit érintően négyszemközt egyeztetett a főpolgármesterrel, a megbeszélésükön pedig a Bartók Béla-emlékház is szóba került,

Karácsony Gergely főpolgármester úrnak pedig a megoldás minden formája tetszene. Nekünk azonban az állami szerepvállalást még mérlegelnünk kell.

A kormányzat ezért az érintettekkel – köztük a Bartók-hagyaték jogörököseivel is – további egyeztetéseket tervez a végső, koherens koncepciójuk asztalra tétele előtt. Hoppál szerint az esetleges állami szerepvállalás elől sem zárkózott el a főpolgármester. Bősz Anett nemrég kinevezett, kulturális területért felelős főpolgármester-helyettes azonban Ughy Attila felvetésére azt válaszolta, hogy nincs eladást, átadást célzó szándékuk, sőt jelenleg a humánkabinet keresi a ház tárlatának bővítési lehetőségeit, hiszen – mint Bősz Anett fogalmazott – szó van arról, hogy egy kisebb koncertterem is helyet kapjon benne, hiszen ma már nem feltétlenül emléktárgyakat akarunk nézegetni, hanem olyan zenei vagy más impulzusokat keresünk, amelyek Bartók életének hiteles lenyomatai.

Vásárhelyi Gábor jogörökös lapunkkal azt közölte, hogy mivel a Fővárosi Önkormányzat intézményei, a Bartók Béla Emlékház és a Budapesti Történeti Múzeum egyoldalúan felmondta a hagyaték tárgyaira vonatkozó letéti szerződést, így e tárgyak csak abban az esetben lehettek volna részei az új koncepciónak, amennyiben ezekre vonatkozóan a Fővárosi Önkormányzat vagy intézményei felvették volna vele a kapcsolatot. Ilyen kapcsolatfelvétel azonban nem történt.

Az emlékház államosításának akkor lett volna értelme Vásárhelyi szerint, amikor még Bartók Béla és családja eredeti bútorai és tárgyai a Csalán úti házban voltak. Akkoriban ezt az elképzelést a jogörökös maga is támogatta.

Ma már ennek – az emlékeitől megfosztott és már csak Bartók-háznak tekinthető intézmény esetében, amelyet rendezvényház kategóriába fokoztak le az évek alatt – nem látom relevanciáját.

A hagyaték jövőbeni sorsáról nincs információ, annyit azonban megtudtunk, hogy Bartók Béla fiainak és a jogutódnak is az volt a célja, hogy e tárgyakat a nagyközönség ott tekinthesse meg, ahol azokat Bartók Béla és családja használta, azaz a Csalán úti Bartók Béla Emlékházban. A jelenlegi múzeumi és városvezetéssel az ezt célzó együttműködést Vásárhelyi kizárta

Szerettük volna kikérni az intézmény vezetőjének, Farkas Zoltánnak a szakmai véleményét is, ő azonban azt üzente, hogy ősszel a Fővárosi Önkormányzat tájékoztatót tervez az emlékház jövőjéről, új koncepciójáról, amely választ ad majd valamennyi kérdésre.

(Borítókép: A felújított Bartók Béla Emlékház 2006. március 3-án. Fotó: Honéczy Barnabás / MTI)