A Bajcsy-Zsilinszkyn mosolygott rám II. Erzsébet

C SOS19930505023
2022.09.10. 09:48
A brit uralkodó élete alatt számos országban járt, így több magyarral is találkozhatott. Számos levelet kaptunk, melyben olvasóink II. Erzsébetről őrzött emlékeiket osztották meg velünk.

Voltak, akik még egészen kicsi gyerekként találkoztak II. Erzsébettel, s akadnak olyanok is, akik egy derbin vagy egy véletlen folytán futottak össze vele. Szerkesztőségünkhöz beérkezett levelekben azonban egy közös pont mindenképp akad: a brit uralkodóból sugárzott a kedvesség és a szeretet, mosolya pedig mindig nyugalmat árasztott.

Meglepetésekkel teli derby

Egyik olvasónk még 1997-ben ismerkedett meg egy fővárosi szórakozóhelyen brit turistákkal. Barátnőjével később meghívást kaptak egy londoni látogatásra is, ahol nem várt meglepetés érte őket, ugyanis egy derbyre mentek, ahol a királynő is tiszteletét tette.

„Úgy tudom, évente két alkalommal látogat ki, de azt nem lehet mindig előre tudni, hogy pontosan melyik lesz ez a két nap” – írta levelében olvasónk, s mint kiderült, vendéglátóik egyike lóversenyszervező volt. 

A versenyek végén a nyertes lovakat egy belső karámba vezették, amin belül az istálló vagy a ló tulajdonosa beszélgetett és fotózkodott a királynővel. Vendéglátónk minket is betessékelt ennek a körnek a közepébe. A biztonságiakat tájékoztatta, hogy az ő személyes vendégei vagyunk, de a bent álldogálók csak találgatták, kik lehetünk. A díjátadót is az első sorból nézhettük végig

– olvasható a levélben. Megjegyezte: akkor még nem volt olyan mobiltelefon, amivel gyorsan fotót készíthettek volna, és a fényképezőgép sem volt náluk, ugyanis a bőrödben hagyták.

Mindössze két méterre álltam II. Erzsébet királynőtől. Ismeretlenül is ránk mosolygott, áradt belőle a kedvesség, fesztelenül beszélgetett, nagyon közvetlennek tűnt, mégsem mertünk odamenni hozzá és megszólítani. Valahogy azt éreztük, nem lenne helyénvaló. Ha pár éve történt volna mindez, biztosan lenne legalább egy közös fotónk

– magyarázta olvasónk.

Bébiszitterként találkozott vele

Egy másik olvasónk még 20 évvel ezelőtt találkozott, szintén egy véletlen folytán II. Erzsébettel, amikor Canterburyben egy katona házaspár gyerekeire vigyázott.

„Amikor kint voltam, akkor volt II. Erzsébet uralkodásának az 50. évfordulója és jött a Canterbury érsekhez” – magyarázta olvasónk. „Szólt a család, hogy jön a királynő, de valahogy nem akartam elhinni, így nem is vettem a fényképezőgépembe filmet. Csak az emlékeimben él a találkozás, mindenkinek integetett, a gyerekekkel kezet fogott és ment tovább”.

Mivel mi a katonai bázis mellett laktunk, ott szállt le a helikopterrel és várta őt a Rolls Royce

– zárta beszámolóját.

A vadászó királynő

„2005-ben a feleségemmel skóciai körútat tettünk, nem hagytuk ki Balmoralt sem. Sejtettük, hogy a királynő épp ott lesz nyári szabadságon, tehát nem mehetünk be, de mindenképpen kíváncsiak voltunk a helyre” – kezdte levelét egy harmadik olvasónk. Mint írta, a várakozásoknak megfelelően a palota zárva volt, de rajtuk kívül egy turista sem volt ott. Hogy elüssék az időt, bementek egy, a bejárat mellett elhelyezkedő ajándékboltba.

„Nézelődtünk, mikor az üzletben dolgozó két ötvenes eladó otthagyott minket az üzletben és sebtiben kisietett az üzlet elé. Érezhető volt, hogy valami érdekes fog történni, ezét mi is kimentünk” – emlékezett vissza a férfi, majd a kapuhoz vezető úton egy Range Rover közeledett.

A két eladó hölgy elkezdett integetni és már elénk is ért az autó. A volánnál az erdészruhába öltözött II. Erzsébet ült, a hátsó ülésen két kutyával. A királynő mereven előre, a kapura nézett, amin tempósan áthaladt és már csukódott is a kapu

– olvasható a levélben. „Egy pillanat műve volt az egész, de a közeli látvány fotószerűen beleégett mindkettőnk emlékezetébe. Véletlen, villámtalálkozás részesei lettünk” – tette hozzá.

Elkapott mosoly a Bajcsy-Zsilinszky úton

Az újabb olvasói beszámoló a királynő Magyarországon tett látogatásához fűződik. „A Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca sarkán álltam a konvojra várva. Furcsa módon, ott alig voltak rajtam kívül” – emlékezett vissza olvasónk.

A királynőt láttam az autóban ülve, amint elhajtott és integetett, én meg visszaintegettem neki. Egy pillanatra találkozott a tekintetünk is

– írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében a férfi, aki a királynő mosolyát a mai napig emlékeiben őrzi.

Házat vett a királynőtől, atombiztos bunker volt benne

Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy egy II. Erzsébet tulajdonában lévő házra tesz szert, egyik olvasónk azonban ezzel is büszkélkedhet. Elmondása szerint irodabővítés miatt egy nagyobb házat keresett Münchenben, az ideális épületre szonban a szomszédos kisvárosban, Grünwaldban talált rá.

Benne a kanadai konzul lakott, és a tulajdonosa II. Erzsébet volt. Kanada monarchia, uralkodója II. Erzsébet királynő volt, így minden kanadai külképviseleti épületet is ő tulajdonolt

– magyarázta olvasónk, akinek a konzul mondta el a vételárat. „Én meg gondoltam, a királynőnek néhány millió márka nem oszt, nem szoroz, ezért a kikiáltási ár felére tettem ajánlatot, bár még ez is több millió volt. Alig telt el egy hét, Londonból megjött a válasz: rendben, vihetem a házat. Megvettem” – írta.

Gondoltam, az adásvételi szerződés aláírásánál majd találkozhatok a királynővel, és iszunk egy áldomást. Nem így történt. Helyette a kanadai konzul jelent meg, kezében egy felhatalmazással, amit őfelsége II. Erzsébet királynő írt alá. Miután aláírtuk a papírokat a konzul hozzám lépett és a következőket mondta: Őfelsége a királynő sok boldogságot, és jó egészséget kíván önöknek az új házban

– olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben. „Abban a pillanatban még el is hittem, hogy őfelsége milyen gondoskodó, pedig később megtudtam: II.Erzsébet királynőnek konkrétan erről a müncheni házról fogalma sem volt”. Mindez annak tudható be, hogy a kanadai külképviseleten kívül további 14 ország nagykövetsége és konzulátusa is tulajdonát képezi.

Olvasónk azt írta, később a konzul elmondta, hogy a 80-a évek elején azért vették meg ezt a házat, mert volt benne agy atom biztos bunker, ugyanis abban az időben tombolt a hidegháború, és a Buckingham-palota előrelátó volt. Hozzátette:

2001-ben járt nálam Gorbacsov. Megmutattam neki az atombiztos bunkert, és elmondtam, ki volt az előző tulajdonos. Erre Gorbi azt mondta: »Hát ennyire félt tőlünk a királynő? Moszkvában ennyi betonból már egy kisebb lakótelepet felépítenének«.

Te vagy az angol királynő?

Ugyan nem személyes találkozását, de vicces emlékét osztotta meg velünk egyik olvasónk a Dunakanyarból. Egy négyéves gyereknek nem sok emléke marad meg, így olvasónk számára ez is a feledés homályába merült, egészen a tavalyi évig. Akkor ugyanis ismét találkozott nagymamája régi barátnőjével, aki elmondott neki egy történetet.

„1993-ban, mikor a királynő látogatást tett hazánkban, éppen a nagymamámmal sétáltam az utcán, barátnője pedig éppen jött velünk szembe, és ahogy ilyenkor az szokott lenni, beszélgetésbe elegyedtek” – kezdte történetét olvasónk. „Felfigyeltem arra, ahogy éppen azt ecsetelte nagymamának, hogy miként pillantotta meg II. Erzsébetet Budapesten, teljesen véletlenül”.

Feltételezem nekem csak annyit sikerült leszűrni belőle, hogy valahol itt van angol királynő, akiről még nem igazán tudtam, kicsoda, így hát állítása szerint rögtön neki is szegeztem a kérdést: Te vagy az angol királynő?

– emlékezett vissza olvasónk. Hozzátette: a hölgy megjegyezte, hogy ennyire megtisztelő kérdést még azóta sem tett fel neki senki.

Továbbra is várjuk leveleiket

II. Erzsébet halála utáni eseményekkel az Index kiemelten foglalkozik. Percről percre frissülő hírfolyamunkat ide kattintva olvashatják. Ezen túl továbbra is várjuk leveleiket, ha van olyan személyes emléke a brit uralkodóról, amelyet szívesen megosztana másokkal is, küldje el nekünk. Az olvasói leveleket az Index szerkesztve teszi közzé, a források hitelessége nem ellenőrzött. 

Önnek van személyes emléke a királynőről?
Küldje el nekünk!

(Borítókép: II. Erzsébet királynő magyarországi tartózkodása alatt felszólal a Parlamentben 1993. május 5-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)