Dömötör Csaba: Az unió feladata lenne, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a háborús feleket

D NOE20220222016
2022.09.13. 05:57
Az államtitkár szerint a szankciók ártanak Európának. Akkor lennének csak sikeresek, ha elérnék a céljukat. Ez pedig az lenne, hogy segítségükkel érjen véget a háború. Azonban ezek a célok eddig még nem teljesültek.

Dömötör Csaba szerint hiba volt feltételezni, hogy ha a szankciók nyomán kevesebb energiahordozót szállít Oroszország, akkor rosszul fog járni. Kiderült, hogy nem járt rosszul, sőt nagyot kaszáltak az oroszok azon, hogy most nem Európának, hanem a világ másik felének szállítanak kőolajat vagy földgázt, és ezt jól mutatják az elmúlt időszak kiugró Gazprom-profitjai.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában szembesítették Dömötör Csabát azzal, hogy szakértők szerint a szankciók középtávon igenis jelentős károkat okoznak majd az orosz gazdaság kulcságazatainak, másfelől pedig a szankciókat alig néhány hónapja vezették be, hagyni kell kifutási időt nekik. Válaszában az államtitkár az Economist című brit gazdasági lapot idézte, amely szerint viszont az eddigi szankciók nem voltak hatással az orosz gazdaságra.

Sőt, amikor a háború elején csak meglebegtették, hogy a szankciók érinthetik az orosz energiahordozókat, azok ára iszonyatos felugrott.

A kérdésre, hogy már a háború előtt is magas volt a hazai infláció, miért kellett már a múlt év végén árstopot elrendelni az üzemanyagoknál és bizonyos élelmiszereknél, az államtitkár nem adott választ. Viszont egyetértett párttársa, Deutsch Tamás nemrégiben tett kijelentésével, miszerint Gyurcsány Ferenc miatt a válság és csak az ellenzék támogatja, hogy újabb és újabb szankciókat hozzanak Oroszország ellen. Dömötör Csaba itt jegyezte meg, hogy

éppen az Európai Uniónak lenne az a szerepe, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a szembenállókat és véget vessen a háborúnak.

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy ha megjönnek az uniós pénzek, akkor abból azonnal rendezik a pedagógusok béremelési követeléseit.

(Borítókép: Dömötör Csaba 2022. február 22-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI)