Budapest levegőszennyezettsége ellen küzdenek az új beruházással

2022.09.14. 14:06
Távhővezetéket építenek az V. kerületi Honvéd utcában, a munkálatok csütörtökön kezdődnek – közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

A BKM szerint a Honvéd utca Markó utca és Szent István körút közötti részén szakaszos lezárásokkal járó munkálatok várhatóan 2023 májusában fejeződnek be.

A munkák első szakasza nem jár forgalomkorlátozással, a Honvéd utca teljes egészében járható marad mind a tömegközlekedés, mind a gépjárműforgalom számára.

Egyes szakaszokon ugyanakkor a kivitelezési munkálatok miatt csütörtök reggel 7 órától parkolási korlátozás lép érvénybe: a Honvéd utca Szent István körút–Stollár Béla utca közötti szakaszán a páros oldalon, a Stollár Béla utca–Markó utca közötti szakaszán pedig a páratlan oldalon szűnik meg ideiglenesen a parkolási lehetőség.

Elszállíthatják az otthagyott autókat

A társaság kéri a gépjármű-tulajdonosokat, hogy járművükkel a megadott időpontig hagyják el a területet a munkavégzés zavartalan megkezdése érdekében. A megadott szakaszokon esetlegesen továbbra is ott maradó járműveket a kivitelezést végző cég elszállíthatja, amivel kapcsolatban a tulajdonosok a Honvéd utca–Balaton utca sarkánál kihelyezett őrbódénál kapnak tájékoztatást – írja az MTI.

A hulladékszállítást a Honvéd utcában a megszokott rend szerint végzik. Kérik, hogy az ott lakók a tartályokat a megszokott napokon, reggel 5 óráig készítsék ki az ürítéshez úgy, hogy azok a gyalogos- és gépjárműforgalmat ne akadályozzák.

A beruházást a Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió részben uniós forrású beruházás keretében végzi.

Javítja a levegő minőségét az új vezeték

Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt helyi, földgázzal üzemelő hőtermelő berendezésekkel történik, ami a levegő szennyezettségi szintjét jelentősen növeli.

A fővárosi távfűtési hálózat bővítésével és az új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával jelentősen javítható mind Budapest, mind kiemelten a belvárosi területek levegőminősége. A távfűtés ugyanis – szemben a legtöbb fűtési megoldással – a sűrűn lakott városrészekben semmilyen helyi égéstermék-kibocsátással nem jár, valamint nagyságrendekkel hatékonyabb, mint az elavult helyi hőtermelés, ezért a távfűtés a sűrűn lakott városrészek életminősége szempontjából különösen előnyös.

Az építési munkálatokkal párhuzamosan folyamatosan keresik fel a távfűtésbe bekapcsolható nagyobb intézményeket, társasházakat, illetve ügyfélszolgálati elérhetőségeken is várják a leendő új ügyfelek jelentkezését.

A budapesti távhőrendszerek már ma is évente csaknem 230 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg, azonban a folyamatban lévő és tervezett távvezetéki és hőforrásoldali fejlesztéseinek hosszú távú eredményeként akár évi négyszázezer tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása is elérhető. Emellett a fejlesztések csökkentik a helyi szennyezőanyag-kibocsátást is - olvasható a közleményben.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.