Először indulnak Irakba tartalékos katonák

2022.09.14. 20:39
Nyíregyházán búcsúztatták a Magyar Honvédség azon kontingensét, amely hamarosan Irakba indul. Az állomány mintegy egyharmadát tartalékos katonák alkotják, így Magyarország első ízben küld ilyen összetételű kontingenst a közel-keleti országba.

Hamarosan Irakba indul a Magyar Honvédség első olyan kontingense, amelyben a katonák közel egyharmada tartalékos – olvasható a honvedelem.hu-n megjelent beszámolóban.

Az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH IKBK) 15. váltása kibocsátó ünnepségét Nyíregyházán tartották, ahol Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára, Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főispán is részt vett.

A kontingens állományától katonai szervezetek parancsnokai, illetve a misszióba indulók barátai, családtagjai és rokonai búcsúztak a rövidesen Irakba induló katonáktól.

Az önök csapata mintegy húsz katonai szervezettől érkezett. Három hónapja készülnek erre a napra, pontosabban a következő fél évre. Három hónap megfeszített munka van maguk mögött: felkészültek a lehetséges helyzetekre és a kötelékben való együttműködésre. Katonai szerepvállalásukkal így önök személyesen is hozzájárulnak a terrorizmus elleni közös fellépéshez. Egy békésebb, jobb világ megteremtése érdekében vállalták a lemondásokkal teli külföldi szolgálatot. Nem mindennapi küldetés ez, ezért büszkék vagyunk önökre

– fogalmazott az eseményen Gion Gábor.