2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Tagadja bűnösségét a parancsnok, aki egy siklósernyős halálát okozta Vértesszőlősön

2022.09.15. 20:42
Nem ismerte be bűnösségét annak a katonai mentésnek a gyanúsítottja, aki egy siklóernyős halálát okozta 2020-ban Vértesszőlősön – írja az MTI.

Csütörtökön a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa tartott előkészítő ülést az ügyben. A törvényszék közleményében emlékeztetett arra, hogy a vádlott 2020 júliusában – egy mentőegység parancsnokaként – helikopteres kutató-mentő szolgálatot látott el, amikor egységüket Vértesszőlős közelébe riasztották egy, a fák közé zuhant siklóernyős légi mentésére.

Miután a parancsnok a csörlőzéses mentést veszélyesnek vélte, ezért – a mentés koordinátorának javaslatára – inkább alpinkötél leengedésével próbálkozott. Azonban anélkül kezdte meg a helyszín megközelítését a helikopterrel, hogy a mentési körülményekről, így különösen a forgószárny keltette légáram mértékéről tájékozódott volna – áll a törvényszéki közleményben.

Ezután a manőver közben a rotorlapátok olyan mértékű turbulens légáramlatot keltettek, hogy a faágak letörtek, a fán lévő siklóernyő belobbant, a siklóernyős pedig a földre esett és életveszélyesen megsérült, majd egy hónappal később a kórházban belehalt a sérülésekbe. A lehulló faágak miatt megsérült rajta kívül egy mentésben részt vevő mentőtiszt is.

Az ügyészség a gép parancsnokát légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésével vádolja.

Miután az előkészítő ülésen a vádlott nem ismerte be bűnösségét, a vád és a védelem képviselői bizonyítási indítványainak előterjesztése után a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. Az eljárás november 15-én a vádlott kihallgatásával folytatódik – írta a törvényszék a csütörtöki ülésről. 

Az áldozat, Oroszi Zsolt testvére idén július elején beszélt arról, hogy még mindig nem tudta feldolgozni testvére halálát, és hogy sem a honvédség, sem a katasztrófavédelem nem kért tőle elnézést a tragédia miatt