Megérkezett a vasútvillamos utolsó szerelvénye

2022.09.15. 12:12
Szeptember 13-án megérkezett a tizenkettedik vasútvillamos-szerelvény is Magyarországra, amellyel teljessé vált a járműflotta. A félórás ütemben a tram-train vasútvillamost augusztusban 150 ezer utazáshoz vették igénybe.

A Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő vasútvillamos megbízható, menetrendszerű közlekedése vonzó alternatíva azok számára is, akik eddig a két város közötti utazásaikhoz az autót választották. A vasútvillamos utazóközönsége legtöbbször munkanapokon, a reggeli és délutáni hivatásforgalmi időszakokban választja utazásához a közösségi közlekedés legújabb eszközét. A tram-train új lehetőségeket hozott a térség közösségi közlekedésébe a fenntarthatóbb, élhetőbb jövő érdekében, amellyel az utasok egyre szélesebb köre szívesen azonosul – írja a MÁV honlapján.

A Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő vasútvillamosok 216 főt tudnak elszállítani egyszerre. Az utolsó, 12. vasútvillamos szerelvénye kedd este érkezett meg Szentesre, a jármű daruzása és sínre helyezése szerda reggel sikeresen befejeződött. A Szentesi Motorgarázsban összeszerelés után a hatósági vizsgák megszerzését követően forgalomba állhat, és ezzel teljessé válhat majd a vasútvillamos-flotta.

A tavaly november óta tartó ingyenes utasforgalmi próbaüzem után augusztus elsejétől a vasútvillamos a korábbi, órás ütemű menetrendhez képest kora reggeltől késő estig sűrítve, félórás követési idővel közlekedik. Fennmaradt a csütörtökről péntekre, péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjszakákon a peremidőszaki órás követésű rendszer, így ezeken a napokon a tram-train-járatok üzemszünet nélkül, folyamatosan közlekednek.

A vasútvillamosokon elhelyezett fedélzeti automatákból bankkártyás fizetéssel a járműveken megvásárolhatók az egyszeri utazásra érvényes jegyek. Szeptember 13-tól a hódmezővásárhelyi autóbusz-állomásra új vasúti jegykiadó automatát helyezett ki a MÁV-START, amiben a tram-train-díjtermékek is elérhetők.