A Momentum szerint is esedékes lenne egy nemzeti energiacsúcs

2022.09.17. 18:09
A Momentum támogatja a nemzeti energiacsúcs összehívását, amelyet a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnöknél.

A Momentum közleményében azt írta, a nemzeti energiacsúcsra felhívó kezdeményezés azért született, mert az önkormányzatok növekvő energiaköltségei miatt országszerte veszélybe kerültek olyan önkormányzati szolgáltatások, mint a közvilágítás, a távfűtés, a hulladékszállítás, az önkormányzati épületek és létesítmények üzemeltetése.

Az ellenzéki párt is indokoltnak tartja, hogy mielőbb összehívják a nemzeti energiacsúcsot a kormány képviselőivel, az energiaellátásért, az energiaszolgáltatásért, -kereskedelemért felelős valamennyi állami és piaci szereplővel, az önkormányzati érdekszövetségekkel, valamint a Magyar Tudományos Akadémia képviselőivel.

A Momentum azzal is egyetért, hogy az önkormányzatok energiabeszerzéseire – az alapvető közszolgáltatások biztonságos működtetéséért – a kormány a benzinhez és egyes élelmiszerekhez hasonlóan vezessen be „ársapkát” 2023 áprilisáig, a fűtési szezon végéig.

„A kialakult helyzetben csak közösen, összefogással találhatunk megoldást az energiaválság jelentette kihívásokra” – írta az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleményben.