Szijjártó Péter: Nem szabad az emberéletek megmentését összekeverni a politikával

PAP 3904
2022.09.21. 19:17
A magyar külügyminiszter szerint ugyanis a koronavírus-járvány alatt egyes szereplők félretették ezt az alapelvet, és a felhasznált vakcinákra a származási ország alapján politikai nyilatkozatként tekintettek. A külgazdasági és külügyminiszter erről New Yorkban beszélt.

Szijjártó Péter részt vett az egyetemes egészségügyi ellátással foglalkozó baráti csoport ENSZ-közgyűlés keretében rendezett miniszteri szintű találkozóján.

Felszólalásában felelőtlennek nevezte az említett szereplők viselkedését, és leszögezte: nem szabad, hogy politikai döntések miatt emberek haljanak meg.

Hozzátette: a különböző vakcinák alkalmazását szigorúan szakmai kérdésként kell kezelni, adott eszközök vagy készítmények származási helye nem lehet politikai vita kérdése.

Magyarországnak mindegy, hogy kelet vagy nyugat

A külgazdasági és külügyminiszter a találkozón kiemelte: Magyarországon keleti és nyugati oltóanyagokat egyaránt felhasználtak, és ennek köszönhetően hazánk élen járt az oltási program előrehaladásában Európában, illetve mára hétmillió vakcinadózissal segítette más országok védekezését világszerte – írja az MTI.

Szijjártó Péter kijelentette: a kormány elkötelezett az ENSZ azon célkitűzései mellett, amelyek azt célozzák, hogy a világon mindenki hozzáférjen tiszta ivóvízhez.

Magyarországon az Alaptörvény egyértelműen kimondja, hogy mindenkinek joga van egészségügyi ellátáshoz, a hatóságok pedig biztosítják minden lakos hozzáférését a tiszta ivóvízhez.

A miniszter végezetül hangsúlyozta: az egészségügyi ellátás különböző országokban eltérő színvonala nem szabad, hogy az illegális migráció jogi alapjaként szolgálhasson.

Továbbá kiemelte, hogy Magyarország déli határán idén 180 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel, emellett már másfél millió menekült érkezett Ukrajnából az országba, akik számára egyelő hozzáférést biztosítanak a hatóságok az egészségügyi ellátás és az oktatás területén is.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)  • Hírek
  • Megtakarítás