Benyújtották a törvénymódosításokat az uniós pénzek felszabadításáért

GettyImages-1082800030
2022.09.23. 20:54 Módosítva: 2022.09.23. 20:54
Varga Judit igazságügyi miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta azokat a törvénymódosításokat, amelyeket a magyar kormány az uniós pénzek folyósításáért cserébe ígért az Európai Bizottságnak. Ennek első csomagját már hétfőn beadták, a többit péntekre ígérték. Erre most került sor.

Az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő törvénymódosítások között szerepel, hogy az információszabadság-törvényben lazítják a közérdekű adatokhoz való hozzáférések költségeit és szabályait a veszélyhelyzet ideje alatt. Kivezetik például a közérdekű adatok kiadása munkaerő-költségeinek kiszámlázását, azt a jövőben nem kell majd kifizetnie az adatigénylőnek. Ugyancsak vége lesz a kiadásra eddig rendelkezésre álló 90 napos határidőnek is.

A javaslat egyúttal intézményesíti a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóságot – amely az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter munkaszervezetében fog működni –, és lefekteti annak működési szabályait. Igazgatóját az európai uniós források felhasználásért felelős miniszter javaslatára a miniszterelnök négy évre nevezi ki, és a szervezet tevékenységéről évente tájékoztatja az Integritás Hatóságot. A javaslat továbbá tartalmazza a közérdekű adatigénylésekre irányadó, a veszélyhelyzetben alkalmazandó speciális szabályok megszüntetésére irányuló rendelkezéseket is.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vasárnap azt közölte, hogy a magyar kormány vállalásait tartalmazó törvénymódosítási javaslatokat hétfőn és pénteken nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek.

A törvénymódosítások hétfőn benyújtott első csomagja az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) történő pénzügyőri együttműködéssel függ össze, illetve a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó jogszabályokat módosítja.

Eddig számos ügyterületen a veszélyhelyzetekre hivatkozva gyakorlatilag korlátlan ideig rendeletekkel kormányozhattak, ezért a kormányt számos kritika is érte. Most végső dátumot is meg kell majd jelölni, nem csak azt, hogy a veszélyhelyzet lejárta után. 

Egy másik törvényjavaslattal létrehozzák azt az Integritás Hatóságot, amit a kormány már számos alkalommal bejelentett. Ez a szerv fogja a jövőben ellenőrzi az uniós pénzekkel kapcsolatos közbeszerzéseket.

(Borítókép:  Michele Spatari / NurPhoto / Getty Images)