Tovább folytatódik az adok-kapok Parragh László és Matolcsy György között

2022.09.24. 12:24
Parragh László Matolcsy György megjegyzésére is reagált péntek este a Hír TV műsorában.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, néhány nappal ezelőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke soha nem látott módon tette helyre Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét.

„A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről, és még több alkalommal bocsátkozott megalapozatlan jóslatokba annak jövőjét illetően. Ezek a nyilatkozatok kizárólag arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot, és félretájékoztassák az embereket” – ezzel kezdődik a Magyar Nemzeti Bank sajtóközleménye, amely Parragh László MKIK-elnöknek szól.

Parragh László a Hír TV egyik péntek esti adásában ezen vádakra is reagált. „Az energiaválság hihetetlen mértékben megüti a gazdaságot, hiszen a magyar feldolgozóipar egy energiaigényes terület” – magyarázta.

Energia egész Európában nincs, ebből következően a piacainkkal is baj van, tehát itt nem csak magyarországi problémáról beszélünk, sőt főleg európai problémáról beszélünk, ami beszivárog hozzánk, és hogyha a piacainkra nem tudunk értékesíteni, akkor igazából nincs értelme előállítani

– közölte az MKIK elnöke, aki azt is kifejtette, hogy a magyarországi inflációs pálya már régóta rossz, és nem boldog amiatt, hogy beigazolódtak a köztestület korábbi előrejelzései. 

A mi állításunk meglehetősen egyszerű: hogyha a természetes partnerünk Oroszország, akkor azok a szankciók, amelyeket az Európai Unió fönntart, és bevezetett az oroszokkal szemben, azok láthatóan nem sikeresek, nem érik el a céljukat. Mi azt gondoljuk, hogy nekünk ezt az egészet újra kell gondolnunk, mert előbb fog rámenni az európai gazdaság, illetve a magyar gazdaság, mint az orosz

– fogalmazott, hozzátéve, hogy jelenleg minden kormány kétségbeesetten keresi a megoldást, és akinek jobb a költségvetési helyzete, az mindenképpen előnyt élvez. Az MKIK elnöke a Magyar Nemzeti Bankkal folytatott vitájával kapcsolatban is kapott egy kérdést arról, szerinte továbbra is folytatódik-e a csörte. 

A nemzeti bankkal nekünk sok vitánk volt már a gazdaságpolitikai folyamatok tekintetében, eddig az élet mindig minket igazolt. Szerintem bízzuk a gazdaságtörténetre a választ

– vélekedett Parragh László.