11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Szijjártó Péter lecserél két nagykövetet

2022.09.27. 08:46
Két új nagykövetjelöltet hallgat meg zárt ülésén kedden az Országgyűlés külügyi bizottsága – tudta meg a hvg.hu.

A portál szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Balogh István volt helyettes államtitkárt a brüsszeli NATO-képviselet élére jelölte, miközben Magyar József – szintén korábbi helyettes államtitkárt – Belgrádba küldené.

hvg.hu szerint a jelenlegi NATO-nagykövet, Nagy Zoltán – aki azelőtt brüsszeli nagykövet volt – 2017-ben került a posztjára, ahol immár öt éve szolgál. Őt válthatja most le a 38 éves Balogh István, aki július 31-éig a  külügyi tárca helyettes államtitkára volt (ezalól Orbán Viktor mentette fel egy  miniszterelnöki határozattal, „más fontos megbízatására” való tekintettel).

Magyar József szintén a külügynél volt helyettes államtitkár. 2020-tól ő felelt az európai kapcsolatokért, egészen májusig, az új Orbán-kormány megalakulásáig. A hvg szerint Magyar József korábban volt már zágrábi nagykövet és eszéki főkonzul is, jó kapcsolatai vannak a balkánon, és az angol mellett beszél  horvátul, szerbül, valamint szlovénul is.

Az eddigi belgrádi nagykövet, Pintér Attila 8 év után, szeptember elején már el is búcsúzott a tisztségétől. Egy interjúban közölte azt is: Szijjártó Péter őt arra kérte fel ,hogy Isztambulban folytassa a külszolgálatot.  • Hírek
  • Bankszámla