Korrigálták a turistabuszos utaztatókat ellehetetlenítő fővárosi rendeletet

2022.09.28. 17:10
Kizárták volna a budai Várból a kevésbé környezetkímélő buszokat. Most haladékot kaptak.

A nyáron elfogadott fővárosi parkolási rendelet módosítását követően szeptember 5-étől már csak 3,5 méternél alacsonyabb, euro6-os vagy annál jobb környezetvédelmi besorolású motorral szerelt buszok behajtását engedélyezik a budai Várba. (E turistabuszok a várban nem parkolhatnak, csak az utasokat felszállítva áthajthatnak rajta.) Jelenleg a Dózsa György téren, a Palota úton (ha majd visszaadják a forgalomnak) és a Mészáros utca melletti helyeken parkolhatnak le, erre összesen 50 parkolóhely áll rendelkezésükre.

A szeptember 5. óta eltelt időben viszont világossá vált, hogy e döntés a turisztikai szegmensben működő szolgáltatói körök tevékenységét ellehetetleníti,

mert az előírásoknak megfelelő buszok alig állnak rendelkezésre. Ezért az utaztató társaságok a Fővárosi Turisztikai Kerekasztalnál (FTK) 2 év haladékot kértek, amit az FTK alelnöke, Faix Csaba konszenzusos petícióként bemutatott a város vezetésének, a Fővárosi Közgyűlés pedig a mai ülésén el is fogadott.

Az érintett I. kerület polgármestere, V. Naszályi Márta lapunknak azt mondta, egy hamarosan elérhető új parkolási applikáció által a busztársaságok – a színházi helyfoglaláshoz hasonlóan – látják majd a szóban forgó 50 parkolóhely esetében a rendelkezésre álló üres helyeket, és egy adott helyre, adott időpontban, díjfizetés ellenében foglalást adhatnak le.

Az applikáció korlátozza majd a vár környékére behajtó buszok számát.