Szijjártó Péter: A következő években megduplázzák az Azerbajdzsánból érkező gáz mennyiségét

2022.09.28. 15:20
Szijjártó Péter megérkezett Kazahsztánba. A külgazdasági és külügyminiszter a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri tanácsülésén megállapodott arról, hogy az azeri zöld villamos energiát a jövőben Európa felé irányítsák, az ehhez szükséges szállítási útvonal pedig Grúzián, Románián és Magyarországon keresztül vezet.

A külgazdasági és külügyminiszter szerda délután Facebook-posztban tudatta, hogy megérkezett Kazahsztánba. Szijjártó Péter a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri tanácsülésén vett részt, ahol kijelentette: Azerbajdzsán a jelenlegi legreálisabb lehetőséget ajánlja arra, hogy Európa energiaellátását biztosabb alapokra helyezzük.

Mint írta, „az Azerbajdzsánból érkező gáz mennyiségét a következő években megduplázzák, így fontos, hogy az Európai Unió támogassa azokat az infrastrukturális beruházásokat, amelyek lehetővé teszik majd az azeri gáz Közép-Európába szállítását”.

A miniszter továbbá megállapodott arról is, hogy az azeri zöld villamos energiát a jövőben Európa felé irányítsák, az ehhez szükséges szállítási útvonal pedig Grúzián, Románián és Magyarországon keresztül vezet.

Tanácsülésre utazott

Mint arról korábban írtunk, a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri tanácsülésére utazott Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kazah és azeri kollégájával külön tárgyalt arról, milyen új, a kaukázusi térségből vagy a közép-ázsiai térségből származó energiaforrások lehetnek közép- vagy hosszú távon számba vehetők az európai, azon belül is a közép-európai energiaellátási biztonság szempontjából.