A Magyar Orvosi Kamara közleményben reagált az egészségügy átalakításáról szóló törvényjavaslatra

DEBRE20210103011
2022.10.03. 13:37
A Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége állásfoglalást adott ki az egészségügy átalakításáról szóló kormány-előterjesztéssel kapcsolatban – írja az MTI.

A tegnapi és a mai napon sajtóértesülések láttak napvilágot, amelyek alapján elkészült és rövidesen a kormány elé kerül egy, az egészségügy átalakításáról szóló minisztériumi törvényjavaslat. A tervezet az ellátórendszer szinte valamennyi szegmensére hatással lenne. 

A hírt a Népszava írta meg először: a lap információi szerint a törvénytervezet megvalósítása összességében több száz milliárd forintot venne igénybe. A kiszivárgott törvényjavaslat főbb elemei: 

  •  az alapellátás kivételével a szabad orvosválasztás megszüntetése
  • Nemzeti Laborhálózat kialakítása 
  • az egészségügyi szűrések átalakítása 
  • az egészségügyi dolgozók béremelése 
  • a várólisták csökkentése 
  • az egészségügyben történő közreműködési jogviszonyok felszámolása 
  • a szakápolási rendszer átalakítása 

A Magyar Orvosi Kamara hétfő délelőtt kiadott állásfoglalása szerint ha az előterjesztésről sajtóban leírtak helytállóak, akkor le kell szögezniük:

Ezt a javaslatot a MOK ez idáig nem kapta meg, az előkészítésben – bár ennek a lehetőségét múlt héten kérték írásban – a korábbi ígéretek ellenére nem vettek és nem is vehettek részt, illetve a javaslat bizonyos részei kifejezetten szembemennek a miniszterelnöknek a MOK-kal kötött korábbi megállapodásával.

Például az orvosi bértáblánál alacsonyabb fizetés lehetősége a korábbi megállapodás felrúgása – írja a szervezet –, amelyet semmilyen formában nem hajlandóak elfogadni. A tervezetről szakmai szempontból érdemben csak azt követően tudunk nyilatkozni, hogyha az előterjesztést eredeti formájában, részletesen megismertük – zárja a MOK a közleményét. 

(Borítókép: Mintát vesz a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa a köznevelésben dolgozók koronavírus-tesztelésén az intézet fogászati ügyeletének épületében 2021. január 3-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)