Meghalt Szabó Ferenc, az egyik legismertebb jezsuita szerzetes

D MTZ20201103010
2022.10.03. 11:09
Hosszú betegeskedés után, 91 éves korában meghalt Szabó Ferenc jezsuita író, költő.

Hétfő délelőtt, 91 éves korában meghalt Szabó Ferenc jezsuita író, költő, műfordító, teológus, a Vatikáni Rádió magyar adásának egykori legendás szerkesztője. Az utolsó pillanatig a Sodrás utcai rendházban élt, nyáron azonban egészségi állapota állandó felügyeletet tett szükségessé, így idősotthonba, majd vissza-visszatérően kórházba került, és hosszú betegeskedés után meghalt – adta hírül a jezsuita.hu.

Ferenc atyának kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a II. vatikáni zsinat tanítása eljusson a vasfüggöny mögötti Magyarországra. A hetvenes és nyolcvanas években rádiószerkesztői, kultúraszervezői munkája alatt valóságos intézménnyé vált az emigráns és az Olaszországba látogató magyarság körében.

Több pápával személyesen találkozott, tolmácsa volt a Vatikánba érkező magyar politikai vezetőknek, és 1991-es magyarországi látogatása előtt ő segítette II. János Pált a magyar kiejtés elsajátításában. Rendkívül termékeny író volt, szinte haláláig alig akadt esztendő, amikor ne jelent volna meg új kötete.  Nevéhez számtalan filozófiai, teológiai, irodalomkritikai tanulmány, monográfia, műfordítás és költemény fűződik Magyarországon és külföldön.

Idén augusztus 6-án ünnepelte pappá szentelésének 60. évfordulóját. Gyémántmiséjét a pesti Jézus szíve jezsuita templomban tartotta.

(Borítókép: Szabó Ferenc jezsuita szerzetes 2020. november 3-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)