Budapest fellélegezhet, megállapodtak a szemétszállítás újraindításáról

HNT 3415
2022.10.06. 21:14
A Budapesti Közművek vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke csütörtök este aláírták azt a megállapodást, amely rögzíti a munkáltató által vállalt juttatásokat, a munkavállalók képviselői pedig vállalták, hogy október 7-én péntek hajnalban kivonulnak hulladékbegyűjtésre. Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere ezzel egyidőben Facebook-posztban számolt be arról, hogy hamarosan helyreállhat a szemétszállítás rendje Budapesten.

Megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek és a munkavállalók képviselete között a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindulásáról. Erről számolt be a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt Hulladékgazdálkodási Divíziója és Budapest főpolgármestere csütörtök este. 

Mint ismeretes, a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban október 4-én kedden reggel munkabeszüntetés kezdődött.  A munkabeszüntetés miatt Budapesten és egyes agglomerációs településeken elmaradt a kommunális és a szelektív hulladék begyűjtése. 

A cég vezetése kedd óta folyamatosan tárgyalt a sztrájkolókkal, míg csütörtök este létrejött a megállapodás, amelynek főbb elemei a következők: 

  • A hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200 000 Ft/fő összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak.
  • A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120 000 forint Ft/fő összegű karácsonyi jutalmat fizet 2022 decemberében.
  • A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe beépítik.
  • A Budapesti Közművek a hulladék begyűjtés és szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen 2022. október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja.
  • A munkavállalók 2022. október 7-től a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák.

Karácsony Gergely is megszólalt

Budapest főpolgármesterének bejegyzése alapján hamarosan újraindulhat a szemétszállítás a városban, ugyanis a sztrájkolók küldötteinek sikerült megállapodniuk a főváros vezetésével. 

Az egyezség szerint „Budapest a lehetőségeihez mérten segíti a hulladékszállításban dolgozó munkatársait az áremelkedések és a rezsiköltségek növekedése miatti megélhetési gondok enyhítésében, ők pedig felveszik a munkát, és mindent elkövetnek a felhalmozott lemaradás mielőbbi bepótlása érdekében”.

Karácsony Gergely bejegyzésében azt írta, kézbesítették a kormányzati Kukaholdingnak azt a számlát, amivel megfizetheti az adósságát és visszaadhatja azt a pénzt, amit „a budapestiek által befizetett szemétdíjból eltett”. Továbbá megkezdték az egyeztetéseket a fővárosi cégek szakszervezeteivel is arról, „hogyan tudnak segíteni a megélhetési válságban a Budapest-család dolgozóinak”.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)