Háromszáz embert bocsátanak el az ózdi gyárból

2022.10.09. 05:47
300 munkavállaló elbocsátását jelentette be a szaunák és jakuzzik gyártásával foglalkozó központú, ózdi székhelyű Wellis Zrt.

A vállalatról két évvel ezelőtt beszélt Szijjártó Péter külügyminiszter, aki akkor azt mondta: a kormány hárommilliárd forintos támogatást ad ahhoz, hogy egy beruházással több mint 800 új munkahelyet hozzanak létre.

Azóta viszont a Wellis helyzete nem alakult túl jól. Idén júliusban már közölték, hogy 300 embert el kell bocsátaniuk, akkor ezt még csak azzal indokolták, hogy a dabasi üzemükben a medencegyártás leépítése mellett döntöttek.

Most, két és fél hónappal később újabb 300 embert küldenek el a cég ózdi üzeméből. 

Az RTL Híradó szerint az újabb elbocsátási hullámot pénteken jelentette be a vállalat. Bálint-Szekeres Enikő, a Wellis Magyarország Zrt. kommunikációs vezetője azzal indokolta a lépést, hogy az energiaválság és a háború miatt visszaesett, mondhatni befagyott az európai medencepiac. Úgy tudni, hogy a vállalat most elsősorban fizikai dolgozókat fog meneszteni. 

Ózdon az utóbbi időben számos más gyárban leépítés volt: a svájci ABB gyárát még 2020-ban zárták be és 1200 dolgozót küldtek el, miközben idén a város másik nagy foglalkoztatója, a Johnson Electric is bezárta kapuit (bár az utóbbi helyére már bejelentkezett egy másik vállalat). Janiczak Dávid ózdi polgármester a hírre reagálva azt mondta, hogy az újabb leépítés nagyon rossz hír, és hogy 

korábban összesen 2400-2500 főt foglalkoztattak azok a nagy gyárnak, akiknek a jelenlegi épületeiben most összesen 394 ember dolgozik.

A Wellis Magyarország Zrt. azt is közölte az RTL-lel, hogy a mostani leépítés után az eredetileg említett 800 ember helyett végül csak 300-an maradnak a gyárban. Közölték azt is, hogy a 3 milliárd forintos állami támogatásnak csak egy kisebb részét kapták meg amiatt, hogy a vállalásaik nem teljesültek.

Szijjártó Péternek egyébként a magyar tulajdonú Wellishez nemcsak a beruházás miatt volt eddig köze. A külügyminiszter ugyanis egyszer az ő sugárhajtású luxusrepülőjükkel utazott el Pozsonyba egy tárgyalásra. A tárcavezető az eset után azt mondta:

Nekem ez egy munkavégzés-technikai kérdés. Ha azt mondják, hogy ekkora kell odaérni, és azzal kell mennem, akkor én odamegyek, és azzal megyek.