A boszniai szerbek vezetőjét fogadta Orbán Viktor a Karmelita kolostorban

2022.10.13. 15:42
Energetikai, gazdasági, valamint a balkáni országokat érintő integrációs kérdésekről is egyeztetett egymással csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök és Milorad Dodik boszniai szerb elnök.

Személyesen gratulált a boszniai szerbek megválasztott vezetőjének, Milorad Dodiknak Orbán Viktor miniszterelnök, akit csütörtökön fogadott a Karmelita kolostorban, melyről a kormányfő saját közösségi oldalán számolt be. 

A bejegyzés szerint a felek megállapodtak abban, hogy szorosabbra fűzik az energetikai együttműködésüket, de az európai energiaválsággal szemben is közösen lépnek fel.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel azt közölte, hogy az energiabiztonsági témák mellett egyeztetés zajlott a balkáni országok integrációjáról, valamint gazdasági kérdésekről is.

Orbán Viktor és Milorad Dodik abban is egyetértettek, hogy a háborús és szankciós válsággal sújtott Európai Uniónak minden eddiginél fontosabb, hogy soraiban tudhassa a Nyugat-Balkán államait.

Tovább erősítenék az eddigi kapcsolatokat

Álláspontjuk szerint a folyamatot fel kell gyorsítani, emiatt üdvözölték, hogy a héten az Európai Bizottság hivatalosan is javaslatot tett Bosznia-Hercegovina uniós tagjelöltségére. Orbán Viktor és Milorad Dodik megállapodtak abban is, hogy tovább erősítik Magyarország és a boszniai szerb közösség gazdasági kapcsolatait.

Az energetikai együttműködés terén olyan közös projektekről egyeztettek, amelyek hozzájárulnának ahhoz, hogy mind Bosznia-Hercegovinában, mind Magyarországon sikerüljön mérsékelni az európai energiaválság következményeit. A felek megállapodtak abban is, hogy ezen tervek részletes kidolgozására a következő hetekben kerül sor – közölte Havasi Bertalan.