Orbán Viktor: A mi Zelenszkijünket kivégezték

32KU8GC-highres
2022.10.14. 07:43
Az Északi Áramlat elleni szabotázsról, az inflációról és az Oroszországgal szemben kivetett szankciókról is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Szerinte az utóbbiról a magyar választópolgároknak is van véleményük, ezért a nemzeti konzultáció kiváló lehetőséget biztosít, hogy mindenki hallassa a hangját. Az inflációval kapcsolatban is a szankciókat okolta a kormányfő.

Az embernek vagy az egyik, vagy a másik lábára kell állni. Mi egy szabadságharcos nemzet vagyunk, és fel szokták hozni, hogy egy ilyen bátor, szabadságharcos nép miért a béke pártján van – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte Magyarországon nem kell elmagyarázni, hogy milyen az orosz hadsereg brutalitása. 

A mi Zelenszkijünket kivégezték 1956-ban

– fogalmazott a miniszterelnök Nagy Imrére utalva. El lehet érni egy béketárgyalást, hogy Nyugat és Kelet között béke legyen – hangsúlyozta. A szabadságharc és a béketárgyalás valahol egy helyen van.

Késhegyre menő csaták

A szankciókkal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország betűről betűre követi a szankciós csomagokat, minden betűt megvizsgálunk, nehogy valami hiba maradjon, a szanckiók ne terjedjenek ki semmi olyan területre, ami nekünk nem jó.

Késhegyre menő csatákat vívunk, hogy Magyarországot mentesítsék a szankciók alól

– fogalmazott a miniszterelnök. Elmondta, hogy eddig sikeres volt a kormány stratégiája, és minden olyan szankció alól mentesültünk, amely rossz hatással lehet a magyar energetikára.

Véleménye szerint végső megoldást az jelentene, ha az EU elállna a szankcióktól. A szankciókat hathavonta kell megújítani, így az EU-nak van esélye javítani rajtuk. A legközelebbi tárgyalás erről decemberben lesz. Ismételten hangsúlyozta: a szankciók jobban fájnak nekünk, mint Moszkvának, és nem vezetnek a háború végéhez.

A szankciókkal kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországon kívül nincs egy olyan európai ország sem, amely megkérdezi polgárait a szankciókról, miközben nagyon sokan elégedetlenek azzal.

Terrorizmus az Északi Áramlat ellen elkövetett szabotázs

Erős tónusban kell beszélni. Az, hogy fölrobbantottak vezetékeket, az súlyos dolog. Leggyakrabban a szabotázs szót halljuk. A mi olvasatunkban ez terrorizmus, az az ország pedig, amely ezt végrehajtja, terrorista állam.

Velem nem etetik meg azt, hogy nem tudják detektálni, rögzíteni, hogy ki járt ott akkor

– mondta Orbán Viktor.

Ha az EU belátná, hogy változtatni kellene a szankciós politikán, akkor az árak is csökkenni kezdenének.

Infláció

Az inflációval kapcsolatban elmondta, hogy szerinte ez egy szankciós infláció, ami miatt a boltokban felárat kell fizetni. „Ha a brüsszeli bürokraták körültekintőbben jártak volna el, nem ennyi lenne ma az infláció mértéke” – vélekedett.

A legfontosabb, hogy az ember ne tűrje az ilyet ölbe tett kézzel. Amikor először voltam miniszterelnök, 15 százalék körül volt az infláció, azt egy-másfél év kemény munkájával levittük a felére

– emlékezett vissza. Elmondása szerint a kormány foglalkozik a kérdéssel, megkérte a jegybankelnököt és utasította a pénzügyminisztert, hogy a jövő évre ezt az inflációt legalább a felére csökkentsék.

Az infláció tönkreteszi a cégeket, családokat. A spekulánsokkal szemben fel kell lépni

– hangsúlyozta.

Várjuk a postást

Orbán Viktor elmondta, hogy már pénteken megkezdődik a nemzeti konzultációs ívek postázása.

A szankciós politikát meg kell változtatni, mert beledöglünk, belegebedünk

– fogalmazott ezzel kapcsolatban a kormányfő. Elmondta, hogy szerinte az a legfontosabb, mit mondanak az emberek. „A legfontosabb kérdésekben rendszeresen megkérdezzük az embereket, így történt a migrációs kérdésben is” – mondta.

Nem lesz menekülttábor

A migrációs nyomásról a miniszterelnök kiemelte, hogy a Frontex nem tudja megoldani a helyzetet, ugyanis – mint fogalmazott – az egy utazási iroda, amely szinte azonnal átengedi az illegális bevándorlókat a határon. „Nekünk nem erre van szükségünk” – hangsúlyozta.

Magyarország esetében 200 ezer illegális határátlépési kísérlet történt, és 2000 embercsempészt fogtak el, ezek a számok már-már a 2015-ös helyzetet idézik – mutatott rá a kormányfő. Megjegyezte: a migrációs politikájáért sok helyen „Belzebubként” emlegetik őt; azonban nem érdekli, mit írnak róla a nemzetközi sajtóban, Magyarországon akkor sem lesz menekülttábor – hangsúlyozta.

(Borítókép: Ludovic Marin / AFP)