Gellert kapott Marosi Beatrix szakdolgozatának további vizsgálata

D1I7758
2022.10.18. 21:26
Az egyetem elküldte azt a dokumentumot, amely a hivatalos egyetemi vizsgálat eddigi eredményeit összegzi. Szó van benne elévülési időről, személyiségi jogokról és az ügy tisztázásának további lehetséges módozatairól is.

Lezárta Marosi Beatrix szakdolgozatának vizsgálatát a Kodolányi János Egyetem (KJE), és megállapította, hogy az egyetemnek nincs joga hivatalosan felülvizsgálni a plágiumgyanút – írta meg a Telex. A jelenlegi információk szerint az online elérhető dolgozat nem mindenben egyezik az egyetem birtokában lévő diplomamunkával. 

Amint arról korábban az Index is beszámolta Belső-Pesti Tankerületi Központ öt tanárt kirúgó igazgatója, Marosi Beatrix plagizálhatott. Szakdolgozatának „jelentős része rossz plágium, a copy-paste módszerrel szabálytalanul bemásolt szövegrészekből áll” – legalábbis ezt állította Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. A szakdolgozat szövegének egyezőségeit először Ujlaki Tibor, a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium egyik tanára elemezte közösségi oldalán.

Később Jámbor András, a Párbeszéd Magyarországért képviselője is részese lett az ügynek, ugyanis Marosi Beatrix egy 2012-es, a Kettős Mércére írt cikkéből is szó szerint átemelt részeket a szakdolgozatába.

Az egyetem elküldte a Telexnek azt a dokumentumot, amely a hivatalos egyetemi vizsgálat eredményeit összegzi. Ebből kiderül, hogy

a jelenlegi jogszabályi keretek miatt a közel tíz évvel ezelőtt kiadott diploma tartalmi felülvizsgálatára az egyetemnek nincs joga.

A hatályos jogszabályok alapján, az elévülési időre tekintettel, valamint a személyiségi jogok miatt a felsőoktatási intézménynek nincs hatásköre ilyen vizsgálatot lefolytatni. A szakdolgozat szerzői jogi védelem alatt álló mű, egy olyan ügyirat, amelyet a hallgató és az intézmény közötti kapcsolat szerint a polgári jog véd. Azt is megállapítják, hogy az internetre feltöltött szakdolgozat – annak megjelent részei – nem azonos a KJE könyvtárában található és egyben hivatalosnak tekinthető szakdolgozattal.

Az egyetem álláspontja szerint az ügy kétféle módon tisztázható: vagy az érintett írásban hozzájárulását adja az egyetemnek szakdolgozata teljes átvizsgálásához, vagy a szerzői jogok megsértése miatt indulhat hatósági eljárás, de ilyet kizárólag a jogosultak (azaz a plagizált szerzők) kezdeményezhetnek.

(Borítókép: Tüntetés 2022. október 13-án. Fotó: Németh Kata / Index)