Most lett elegük, számonkérik a bulinegyed zaját a polgármesteren

DBZOL20170829010
2022.10.19. 05:42
Egy erzsébetvárosi civil szervezet szerint a VII. kerületi polgármester nem tartotta be a választási ígéretét, ezért az önkormányzat szerdai képviselő-testületi ülésén szeretnék kikényszeríteni a vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartásáról szóló rendelet módosítását.

„Mi, itt élők nem várunk mást, csak hogy a VI., VIII. kerülethez hasonló szabályozás, az éjféli záróra vonatkozzon a mi lakóhelyünkre is.” Ez a fő üzenete az Élhető Erzsébetváros Egyesületnek. A helyi civil szervezet önkormányzati képviselője, Garai Dóra ennek érdekében ismét benyújtotta az éjféli záróráról szóló előterjesztését Erzsébetvárosi Önkormányzatának a szerdai testületi ülésére.

A nyilvános ülésre invitáló levelükben jelzik, hogy a Covid elmúltával a bulinegyed ismét teljes kapacitással üzemel. Azt is hangsúlyozzák, hogy a választáskor megígért éjféli zárás három év alatt sem történt meg.

A beígért „kulturális negyed” csak üres szavak voltak, továbbra is kocsmatúráktól, hajnalonta gajdoló ittas emberektől hangos, vizeletszagtól, hányástól, üvegtörmeléktől lakhatatlanok Belső-Erzsébetváros utcái és bérházai. Mi, erzsébetvárosiak, gyerekeink, idős szüleink ezekben a házakban, ezekben az utcákra néző lakásokban élünk. A türelmünk elfogyott: több éve lehetetlen éjjelente aludni, itt élni

– fogalmaznak a levélben.

Amint arról az Index is beszámolt, 2020 nyarán Erzsébetváros szigorú csendrendeletet fogadott el, amely elvileg szabályozza a Király utca–Erzsébet körút–Rákóczi út–Károly körút által határolt területen a vendéglátóhelyek nyitvatartását. E szerint csak akkor lehetnek nyitva éjfél és reggel 6 óra között, ha erre külön engedélyt kérnek és kapnak az önkormányzattól.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Józsefváros című újságnak adott korábbi interjújában 2020 nyarán úgy fogalmazott: „Az, hogy egy terasz meddig van nyitva, nem döntő ebben a kérdésben. Ha a vendéglátósok garantálni tudnák, hogy este 10 után a teraszokon nem a tombolás, meg az üres üvegek falhoz csapkodása megy, hanem normális beszélgetés kávéval, sörrel, borral, akkor senkinek nem lenne kifogása.”

Garai Dóra lapunknak erről azt mondta, ezeket a szigorúnak nevezett önkormányzati kritériumokat mindenki „megugrotta”, miközben a csendrendelet betartásának ellenőrzésére fizikailag sem volt esély. Két ellenőr képtelen a több mint 300 vendéglőt egy éjszaka alatt végigjárni, a lakók pedig arra panaszkodnak, hogy a bejelentett balhékra a rendőrjárőr sok esetben csak egy óra múlva érkezik ki. 

A helyzet kezelésére az önkormányzatnál létrehoztak egy munkacsoportot, ám annak vezetője, Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester lemondott, Garai Dóra szerint idén január óta össze sem hívta a munkacsoport ülését.

A helyzet rendezetlenségét jelzi, hogy az üzletek éjszakai nyitvatartásáról szóló helyi rendelet külön szabályozza az üzleteket és a hozzá tartozó teraszokat, így előállhatott az a helyzet, hogy míg a vendéglátóhely a VII. kerület közigazgatási területéhez tartozott, az utcán, előtte lévő terasz már fővárosi terület, így semmilyen ellenőrzés és szankció nem vonatkozott rá.

A rendelet módosításához abszolút többség kell, a szigorító előterjesztés elfogadásához az összes fideszes, momentumos és az egy civil képviselő igen szavazata esetén nyílik lehetőség.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)